Do góry

Dania główne Przepis na:

Knedliki

Przepis dnia 2019-10-20
Knedliki

Autor:

Przepisów i artykułów: 865 Ocena: 16590

Dodano:

Odsłon: 3207

Kuchnia czeska

Składniki

  • 2 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sól
  • 400 g mąki
  • 3 jajka
  • 125 ml mleka
  • 1 kajzerka
  • 40 g masła
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże utarłem z cukrem i szczyptą soli. Wlałem do mąki, dodałem jajka i mleko. Dokładnie wymieszałem. Odstawiłem na godzinę, aby ciasto urosło. Bułkę pokroiłem w kostkę i przysmażyłem na maśle. Ostudziłem, dodałem do ciasta. Dobrze zagniotłem. Z ciasta uformowałem owalne knedle, odstawiłem jeszcze na 15 minut, do wyrośnięcia. Włożyłem do wrzącej wody osolonej. Gdy woda zaczęła ponownie wrzeć zmniejszyłem ogień i gotowałem 15 minut, aż knedle zaczęły puchnąc. W połowie gotowania odwróciłem knedle.
    Podałem pokrojone na kromki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń