Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1917
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3152
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1227
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1990
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1917
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3152
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1227
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1990
Składniki
Drożdże utarłem z cukrem i szczyptą soli. Wlałem do mąki, dodałem jajka i mleko. Dokładnie wymieszałem. Odstawiłem na godzinę, aby ciasto urosło. Bułkę pokroiłem w kostkę i przysmażyłem na maśle. Ostudziłem, dodałem do ciasta. Dobrze zagniotłem. Z ciasta uformowałem owalne knedle, odstawiłem jeszcze na 15 minut, do wyrośnięcia. Włożyłem do wrzącej wody osolonej. Gdy woda zaczęła ponownie wrzeć zmniejszyłem ogień i gotowałem 15 minut, aż knedle zaczęły puchnąc. W połowie gotowania odwróciłem knedle. Podałem pokrojone na kromki.