Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wrocławska knysza z pyszną, miękka bułką - jak za dawnych lat
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 504
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 839
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 504
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 839
Składniki
1). Na początek sos, aby się dobrze przegryzł przed podaniem: czosnek drobno posiekaj, wymieszaj z jogurtem, dopraw, opcjonalnie dodaj natkę pietruszki i zblenduj całość na gładki sos. Wstaw do lodówki. 2). Drożdże wsyp do miski, dodaj cukier i ok 50 ml ciepłego mleka. Zamieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na ok 10 minut do podrośnięcia. Powinny pojawić się pęcherzyki i całość lekko zgęstnieć. 3). Do zaczynu drożdżowego dodaj sól, miękkie masło połowę mąki, mleko w proszku, wodę i resztę mleka. Zagnieć ciasto, dodając stopniowo resztę mąki. Ciasto powinno się trochę lepić. 4). Uformuj kulę, miskę wysmaruj olejem/oliwą, przełóż ciasto, przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 -45 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość
5). Podczas gdy ciasto wyrasta przygotuj warzywa: pokrój w plastry pomidora, cebulę i ogórka. Kapustę poszatkuj a kukurydzę odsącz z zalewy. 6). Wyjmij ciasto z miski i porządnie zagnieć w dłoniach przez ok 5 minut, dzięki temu będzie bardziej elastyczne. 7). Uformuj dla placki o średnicy ok 20-25 cm i grubości 0,5-1 cm. Przełóż je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Nakłuj widelcem, opcjonalnie lekko natnij nożem. Posmaruj z wierzchu żółtkiem i posyp sezamem. Odstaw na 15 minut aby jeszcze trochę podrosły. 8). Rozgrzej piekarnik do 220 ºC (grzanie góra – dół_ lub 210 ºC (termoobieg). Wstaw placki do gorącego piekarnika na środkową połkę i piecz ok 15-20 minut aż wierzch się mocno zarumieni. 9). Gotowe knysze wyjmij z piekarnika i lekko przestudź.
WSKAZÓWKI: Hint1: do knyszy możesz dodać cokolwiek – bo to po prostu warstwowa sałatka w świeżej, chrupiącej bułce. Będzie pasować wspomniany wcześniej tuńczyk (ale w wodzie lub w sosie własnym, ten w oleju ma zbyt intensywny zapach i smak), podgrzana parówka, kotlet, grillowany kurczak etc. Hint2: jeśli nie lubisz czosnku (serio? są tu tacy ? ;>), możesz zamiast dodać tarty chrzan, musztardę lub ostrą paprykę. Ważne, żeby sos był biały i na jogurcie. To nie hot dog żeby go polewać keczupem czy musztardą. Hint3: dobrze przygotowane i wypieczone ciasto nie wymaga dodatkowego krojenia – podczas pieczenia ciasto rozwarstwia się, pęcznieje i kieszonka sama się wytwarza. Tak było u mnie – wystarczyło tylko przekroić bułkę na pół. Jeśli jednak twoje ciasto będzie bardziej zwarte, po przekrojeniu, ostrożnie rozkrój środek, uważając aby nie przebić. W przeciwnym razie sos wycieknie z knyszy. Hint4: upieczoną knyszę, gdy przestygnie możesz zamrozić – wytrzyma spokojnie 2-3 miesiące w zamrażarce. Hint5: knyszę możesz upiec wcześniej, a chwilę przed podaniem podpiec w opiekaczu lub grillu elektrycznym czy zwykłym – wystarczy ok 3-4 minuty. Knysza będzie bardziej chrupiąca. Hint6: z tego ciasta wyjdą również bardzo smaczne rogaliki, bułki czy nawet pizza polecam wypróbować