Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kofta to po prostu kotlet-w Turcji bardzo popularne danie. Robią ich około 300 rodzajów, z różnych mięs, po za oczywiście wieprzowymi, które z kolei my Polacy uwielbiamy. Najbardziej popularne są kofty wołowe, baranie i jagnięce, często przyrządzane na grillu. My zrobimy kofty wołowe na patelni grillowej. Podamy je z pysznymi sosami orientalnymi i chlebkiem tureckim bazlama pieczonym na patelni. Będzie wspaniała turecka uczta!
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5298
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 849
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11728
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5061
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1315
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5298
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 849
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11728
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5061
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1315
Składniki
Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie, nie będą się paliły na patelni.
Paprykę, cebulę i natkę kroimy drobno i trochę siekamy, wrzucamy do miski z mięsem, wsypujemy przyprawy oraz 2 łyżki oleju
Masę mięsną dobrze wyrabiamy, tak aby była zwarta. Formujemy 5 wałeczków, które nawlekamy na dwa patyczki każdy i formujemy kofty. Maczamy dłonie w wodzie, aby lepiej nam się formowały. Kofty mają być płaskie. Układamy je na talerzu i wkładamy do lodówki. W tym czasie zrobimy ciasto na bazlamę i sosy.
Przepis na chlebek bazlama: https://smaker.pl/przepisy-pieczywo/przepis-turecki-chlebek-z-patelni-bazlama,1955426,walek.html
Składniki sosów łączymy ze sobą, mieszamy i przekładamy do miseczek, wkładamy na chwilę do lodówki. Na patelni grillowej rozgrzewamy 2 łyżki oleju i układamy kofty, smażymy z obu stron do przyrumienienia. Gotowe kofty wykładamy na talerze na bazlamach. Obok kładziemy sosy i ulubioną sałatkę. Proponujemy sałatkę w stylu śródziemnomorskim: https://smaker.pl/przepisy-salatki/przepis-salatka-w-stylu-srodziemnomorskim,1955427,walek.html Kofta kebab z bazlamą gotowy!
Przepis wydaje się długi i skomplikowany, ale tak naprawdę kotlety przygotowuje się około 15 minut i smaży 10-15 minut. W tym czasie smaży się chlebki, z ciasta które wyrabia się 10 minut. Sałatka też nie wymaga dużo wysiłku i czasu, a mamy pyszny obiad, trochę inny niż zawsze.