Do góry

Dania główne Przepis na:

Köfte z mielonej wołowiny z tabouleh

Köfte z mielonej wołowiny z tabouleh

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 528

Dodano:

Odsłon: 429

Wyśmienite danie na domowe przyjęcia. Podawane na zimno lub ciepło.

Składniki

  • 150 g mielonej wołowiny
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • 1 mała posiekana cebula
  • 1 ząbek czosnku posiekanego
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 płaska łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki sumaku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • garść posiekanej mięty
  • Pieprz
  • 1 miseczka kuskusu przygotowanego wg przepisu na opakowaniu
  • 1 pokrojony w drobną kostkę pomidor
  • 3 ogórki gruntowe obrane i pokrojone w drobną kostkę
  • sok z 1/2 cytryny
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • garść posiekanej mięty
  • 2 - 3 łyżki oliwy
1-2 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Köfte z mielonej wołowiny z tabouleh

Przygotowanie

  1. Köfte: dokładnie wymieszać wszystkie składniki, przyprawić, schłodzić. Formować kulki lub podłużne kotleciki. Smażyć na patelni grillowej ok. 2 min po każdej stronie.

  2. Tabouleh: kuskus wymieszać z warzywami i ziołami, dodać zioła, przyprawić solą i pieprzem. Schłodzić.

  3. Köfte podawać na patyczkach, na zimno lub gorąco z tabouleh (dodałam do tego jeszcze sosem kebab - gyros, który idealnie pasuje do mięsa - oddzielnie na miseczce, ilość wedle uznania).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń