Do góry

Dania główne Przepis na:

kokosowe curry z kurczakiem i mango

kokosowe curry z kurczakiem i mango

Autor:

Przepisów i artykułów: 83 Ocena: 566

Dodano:

Odsłon: 196

Eksplozja smaków. Słodkawe od mleka kokosowego i mango, pikantne od żółtej pasty curry, kwaskowe od limonki. Przepyszne!!!!

Składniki

  • pierś z kurczka - 500 g
  • mango - 1 owoc
  • cebula - 1 szt
  • czerwona papryka - 1 szt
  • czosnek - 2-3 ząbki
  • trawa cytrynowa - 1 pęd
  • tajska żółta pasta curry - 1 łyżka
  • imbir - kawałek korzenia
  • mleko kokosowe - 1 puszka
  • liście limonki kaffir - 3-4 szt
  • olej kokosowy - 1 łyżka
  • kolendra - pół pęczka
  • limonka - 1szt
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
kokosowe curry z kurczakiem i mango

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w piórka, czosnek i imbir w cienkie plasterki, trawę cytrynową lekko naciąć wzdłuż, wrzucić wszystko do garnka na rozgrzany olej kokosowy. Dodać pokrojoną w paski paprykę, dusić aż warzywa lekko zmiękną.

  2. Do warzyw dodać łyżkę pasty curry (pasta curry jest słona, więc sosu nie trzeba dodatkowo solić), wymieszać. Wrzucić do garnka pokrojoną pierś z kurczaka, dusić razem kilka minut.

  3. Następnie wlać mleko kokosowe, wrzucić pokrojone w kostkę mango i liście limonki kafir, gotować kolejne 2-3 minuty.

  4. Na koniec sos doprawić sokiem z limonki. Gotowe curry podawać z ryżem, posypane listkami kolendry.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń