Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kołacz zawojski wbrew pozorom nie ma nic wspólnego z popularnym deserem. Jest wypiekany z ciasta drożdżowego z wytrawnym, serowym farszem. Można spotkać go w różnych formach - pieczony w prostokątnych foremkach lub tak jak w przypadku kołacza zawojskiego Ewy Wachowicz - w postaci okrągłego placka. Każda zawojska gospodyni posiada swoją sprawdzoną recepturę na serowy kołacz - mogą się one różnić proporcjami i składnikami farszu. Kołacz zawojski Ewy Wachowicz pokazuje nowoczesną odsłonę tego regionalnego wypieku. Przepis pochodzi z 502. odcinka programu "Ewa gotuje".
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 84
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 1328
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2851
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 84
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 1328
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2851
Składniki
Mąkę wsypać do miski. Zrobić dołeczek i wkruszyć drożdże. Posłodzić i wlać ciepłe mleko. Wymieszać i odstawić.
Na patelni roztopić łyżkę masła i zezłocić na nim drobno pokrojoną cebulę. Przełożyć do sera. Wybić jajko. Przyprawić solą i pieprzem. Wsypać mąkę ziemniaczaną. Doprawić gałką muszkatołową. Dobrze wymieszać.
Do mąki z zaczynem wybić jajka i wlać roztopione i lekko przestudzone masło. Posolić. Wymieszać łyżką. Następnie rękoma wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić.
Gdy ciasto wyrośnie i podwoi objętość przełożyć na blachę oprószoną mąką krupczatką i delikatnie rozciągnąć dłońmi (jak ciasto na pizzę). Nałożyć farsz serowy i równo rozprowadzić.
Piec na złoty kolor w temp. 180 st. C.