Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kołacz zawojski wbrew pozorom nie ma nic wspólnego z popularnym deserem. Jest wypiekany z ciasta drożdżowego z wytrawnym, serowym farszem. Można spotkać go w różnych formach - pieczony w prostokątnych foremkach lub tak jak w przypadku kołacza zawojskiego Ewy Wachowicz - w postaci okrągłego placka. Każda zawojska gospodyni posiada swoją sprawdzoną recepturę na serowy kołacz - mogą się one różnić proporcjami i składnikami farszu. Kołacz zawojski Ewy Wachowicz pokazuje nowoczesną odsłonę tego regionalnego wypieku. Przepis pochodzi z 502. odcinka programu "Ewa gotuje".
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 41
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne risotto z suszonymi grzybami, boczk...
Odsłon: 83
Zrazy wieprzowe z ogórkiem, cebulą i wędzonym boczkiem, podane z ziemniakami,...
Odsłon: 106
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 41
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne risotto z suszonymi grzybami, boczk...
Odsłon: 83
Zrazy wieprzowe z ogórkiem, cebulą i wędzonym boczkiem, podane z ziemniakami,...
Odsłon: 106
Składniki
Mąkę wsypać do miski. Zrobić dołeczek i wkruszyć drożdże. Posłodzić i wlać ciepłe mleko. Wymieszać i odstawić.
Na patelni roztopić łyżkę masła i zezłocić na nim drobno pokrojoną cebulę. Przełożyć do sera. Wybić jajko. Przyprawić solą i pieprzem. Wsypać mąkę ziemniaczaną. Doprawić gałką muszkatołową. Dobrze wymieszać.
Do mąki z zaczynem wybić jajka i wlać roztopione i lekko przestudzone masło. Posolić. Wymieszać łyżką. Następnie rękoma wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić.
Gdy ciasto wyrośnie i podwoi objętość przełożyć na blachę oprószoną mąką krupczatką i delikatnie rozciągnąć dłońmi (jak ciasto na pizzę). Nałożyć farsz serowy i równo rozprowadzić.
Piec na złoty kolor w temp. 180 st. C.