Do góry

Dania główne Przepis na:

Kolorowy klops z mięsa mielonego

Kolorowy klops z mięsa mielonego

Autor:

Przepisów i artykułów: 498 Ocena: 3586

Dodano:

Odsłon: 3824

Pieczeń z mięsa mielonego z dodatkiem papryki i pieczarek. Ciekawy efekt wizualny i pyszny smak. Można serwować na ciepło lub zimno jako danie obiadowe lub wędlinę do kanapek.

Składniki

  • mięso mielone mieszane 70 dag
  • pieczarki 25 dag
  • papryka czerwona 2 szt
  • jajka 2 szt
  • masło 1 łyżka
  • boczek w plastrach 10 dag
  • bułka czerstwa 1 szt
  • cebula 1 szt
  • mleko 0,5 szklanki
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pieczarki i cebulę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę a gdy się zeszkli dodajemy pieczarki. Doprawiamy do smaku i dusimy do miękkości. Odstawiamy do wystygnięcia.
    Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę.
    Bułkę rwiemy na kawałki, zalewamy mlekiem i po 20 min odciskamy.
    Do miski przekładamy mięso mielone i dodajemy bułkę, jajka, pieczarki z cebulą, paprykę i przyprawy do smaku. Wszystko dokładnie wyrabiamy, formujemy dużego pulpeta i przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy plastry boczku, które ochronią pieczeń przed wysuszeniem.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy ok. 50-60 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń