Do góry

Dania główne Przepis na:

Kolorowy warzywny amarantus

Kolorowy warzywny amarantus

Autor:

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 526

Dodano:

Odsłon: 2559

Coraz częściej doceniany i wybierany, jako zamiennik kasz. Pełnowartościowy i ciekawy w smaku. No właśnie ciekawy w smaku, ale z czym go podać? Długo się nie zastanawiałam! Po prostu zajrzałam do lodówki i gotowe :)

Składniki

  • 6 łyżek ziaren amarantusa
  • kilka plastrów dyni piżmowej
  • pół kalafiora
  • kilka pomidorów cherry
  • 5 łyżek kukurydzy
  • 1 łyżka pestek dyni
  • przyprawy: curry, kurkuma, garam masala, koperek suszony, papryka słodka, pieprz
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Amarantus delikatnie opłukać i ugotować.

  2. Dynię pokroić w półksiężyce i oprószyć curry.

  3. Różyczki kalafiora pokroić na mniejsze części, obsypać przyprawą garam masala i kurkumą.

  4. Pomidorki cherry pokroić na połówki.

  5. Wszystkie warzywa ugrillować w piekarniku (180 stopni, termoobieg), każde przez określony czas: najpierw włożyć kalafiora- piec 15 minut, do kalafiora dołożyć dynię i piec kolejne 15 minut, a na koniec włożyć pomidorki (skórką do dołu) i zapiec wszystko jeszcze przez 10 minut.

  6. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni teflonowej.

  7. Ugotowany amarantus wymieszać z kukurydzą i przyprawić słodką papryką oraz suszonych koperkiem.

  8. Ułożyć wszystko na talerzu i posypać pestkami dyni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń