Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne kluseczki z sosem pomidorowym.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38521
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 396
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 160
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 371
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9247
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38521
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 396
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 160
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 371
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9247
Składniki
Ugotować ziemniaki na parze lub we wrzątku, tak aby były ledwie miękkie. Odsączyć je dokładnie, wystudzić. Wystudzone ziemniaki przegnieść przez praskę do ziemniaków lub ubić tłuczkiem. Do ziemniaków dodać żółtko oraz posiekany koperek, dokładnie wyrobić. Tak aby powstało lekko klejące się ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką . Ciasto podzielić na cztery części. Na lekko oprószonej mąką stolnicy utoczyć z każdej z nich walec o grubości około 2 cm, następnie pokroić na kawałki o szerokości 2,5 cm. Nadając kawałkom owalny kształt. Na koniec widelcem oprószonym w mące spłaszczyć. Gotowe rozłożyć na oprószonej mąką stolnicy i przykryć do czasu gotowania.
Sos pomidorowy Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić czosnek i cebulę i obsmażyć na średnim ogniu przez 5 minut albo do miękkości i zarumienienia. Dodać boczek pokrojony w cienkie paski i obsmażyć, od czasu do czasu aby boczek się nie przypalił. Gdy boczek zmieni się w brązowe chrupiące skwarki. Wymieszać zawartość patelni z pomidorami i doprawić do smaku, zagotować. Zagotować wodę w dużym garnku i partiami wrzucać gnocchi na osolony wrzątek. Każdą partię gotować około 2 minut albo do czasu wypłynięcia na powierzchnię. Dokładnie odsączyć je na łyżce cedzakowej. Ugotowane gnocchi koperkowe polać sosem pomidorowym.