Do góry

Dania główne Przepis na:

Koperkowy łosoś z surówką wiosenną

Koperkowy łosoś z surówką wiosenną

Autor:

Przepisów i artykułów: 944 Ocena: 24907

Dodano:

Odsłon: 3449

Za oknami wciąż szaro i buro, dlatego postanowiłam dodać trochę wiosennego akcentu do obiadu. Moja propozycja na zbliżającą się wielkimi krokami wiosnę to koperkowy łosoś smażony na masełku czosnkowym w połączeniu z soczystą surówką ze świeżych warzyw.

Składniki

  • filet z łososia
  • koperek suszony
  • sól morska
  • pieprz czarny (grubo mielony)
  • masełko czosnkowe
  • SURÓWKA:
  • kilka liści sałaty lodowej
  • 1 marchewka
  • cebula dymka wraz ze szczypiorkiem
  • SOS DO SURÓWKI:
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • 1 łyżeczka cukru brzozowego lub trzcinowego
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • sól do smaku
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na początku przygotowujemy surówkę.

    Do miseczki dodajemy jogurt naturalny, 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, łyżeczkę cukru brzozowego i koperku, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

    Obraną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulkę kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy i rwiemy sałatę na mniejsze kawałki.

    Tak przygotowane warzywa mieszamy z przygotowanym wcześniej sosem.

  2. Pozbawiony skóry filet z łososia dzielimy na kawałki, które oprószamy solą, świeżo mielonym pieprzem oraz suszonym koperkiem.

    Tak przygotowaną rybę smażymy na masełku czosnkowym około 3 minut z każdej strony.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń