Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na koperty naleśnikowe z brokułami, serem i szynką. Pysznie smakują podsmażone na maśle klarowanym lub delikatnie podpieczone w piekarniku. Świetnie sprawdzą się także jako drugie śniadanie do pracy. Możemy jeść je na zimno lub odgrzać delikatnie w kuchence mikrofalowej. Najlepiej smakują z dodatkiem sosu czosnkowego.
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 95
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 189
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 377
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 95
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 189
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 377
Składniki
SOS CZOSNKOWY. Jogurt grecki łączymy z majonezem. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane świeże listki bazylii oraz oregano. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem pudrem. Odstawiamy do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
NADZIENIE. Brokuł dzielimy na różyczki i wrzucamy do lekko osolonej oraz posłodzonej wody i gotujemy al dente przez około 4 minuty. Następnie odcedzamy je i przelewamy zimną wodą, aby były jędrne i zachowały ładny kolor. Różyczki kroimy na mniejsze kawałki, a ser ścieramy na tarce o grubych oczkach (możecie też zrezygnować z tarcia i wykorzystać ser w plastrach).
NALEŚNIKI. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Do miski wlewamy mleko, wodę oraz ostudzone masło, dodajemy jajka* i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz dużą szczyptę soli i wszystko ponownie energicznie mieszamy. Ciasto odstawiamy na 10 minut, aby mogło "popracować". Naleśniki smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej (wysmarowanej delikatnie olejem). * Jajka, woda oraz mleko powinny mieć temperaturę pokojową.
SKŁADANIE. Na środku każdego naleśnika układamy plastry szynki, ser gouda oraz pokrojone brokuły. Boki składamy do środka, aby powstał kwadrat lub prostokąt.
Koperty podsmażamy na maśle klarowanym i podajemy z sosem czosnkowym.
Naleśniki możecie przygotować także w wersji bezglutenowej. Polecam przepis na naleśniki gryczane (z białej mąki gryczanej) >> https://smaker.pl/przepisy-sniadania/przepis-nalesniki-gryczane-bezglutenowe,189125,futka.html