Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne danie ; przepis wg "Kuchni polskiej"
Ziemniaki umyłem, obrałem i zalałem taką ilością osolonego wrzątku, by je zakrywał, wsypałem kopiastą łyżeczkę soli i gotowałem pod przykryciem na dość mocnym ogniu 25-30 minut, ( czas zależny od wielkości, a także gatunku ziemniaków). Jeśli trzeba uzupełnić wodę, wlewając wrzątek. Odcedziłem i po wystygnięciu ziemniaków zmieliłem je w maszynce do mięsa. Połączyłem z jajkami oraz mąką i zagniotłem ciasto. Podzieliłem na części, na oprószonej mąką stolnicy uformowałem wałki o średnicy 2 cm. Lekko je przypłaszczyłem i pokroiłem skośnie na kawałki szerokie na mniej więcej centymetr. Ważne jest , aby robić to jak najszybciej, ponieważ im ciasto dłużej stoi, tym staje się rzadsze i kopytka się lepią. Wrzucałem do jak największej ilości wrzącej osolonej wody. Kiedy woda ponownie się zagotowała , zmniejszyłem ogień. Wyjąłem kopytka łyżką cedzakową 3 minuty po tym , jak wypłyneły na powierzchnię. Podałem podsmażone na maśle.
Czas na specjały kuchni wietnamskiej, które na co dzień można dostać w popula...
Odsłon: 53550
Przepis dnia
Uwielbiam ciasta z orzechami i kajmakiem, to połączenie jest doskonałe. Takie...
Odsłon: 14097
Poniższy przepis na żeberka funkcjonuje w naszej rodzinie już jakiś czas. Ki...
Odsłon: 166501
Feta idealnie komponuje się ze świeżą sałatą! Kolejna propozycja na bardzo sz...
Odsłon: 14
Czas na specjały kuchni wietnamskiej, które na co dzień można dostać w popula...
Odsłon: 53550
Przepis dnia
Uwielbiam ciasta z orzechami i kajmakiem, to połączenie jest doskonałe. Takie...
Odsłon: 14097
Poniższy przepis na żeberka funkcjonuje w naszej rodzinie już jakiś czas. Ki...
Odsłon: 166501
Feta idealnie komponuje się ze świeżą sałatą! Kolejna propozycja na bardzo sz...
Odsłon: 14
Składniki
Ziemniaki umyłem, obrałem i zalałem taką ilością osolonego wrzątku, by je zakrywał, wsypałem kopiastą łyżeczkę soli i gotowałem pod przykryciem na dość mocnym ogniu 25-30 minut, ( czas zależny od wielkości, a także gatunku ziemniaków). Jeśli trzeba uzupełnić wodę, wlewając wrzątek. Odcedziłem i po wystygnięciu ziemniaków zmieliłem je w maszynce do mięsa. Połączyłem z jajkami oraz mąką i zagniotłem ciasto. Podzieliłem na części, na oprószonej mąką stolnicy uformowałem wałki o średnicy 2 cm. Lekko je przypłaszczyłem i pokroiłem skośnie na kawałki szerokie na mniej więcej centymetr. Ważne jest , aby robić to jak najszybciej, ponieważ im ciasto dłużej stoi, tym staje się rzadsze i kopytka się lepią. Wrzucałem do jak największej ilości wrzącej osolonej wody. Kiedy woda ponownie się zagotowała , zmniejszyłem ogień. Wyjąłem kopytka łyżką cedzakową 3 minuty po tym , jak wypłyneły na powierzchnię. Podałem podsmażone na maśle.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Żeberka gotowane i smażone
Dania główne
Szarpana wieprzowina
Dania główne
Szparagi z makaronem i sosem
Dania główne
Smażone kurze bioderka, ziemniaki i marynowane ogóreczki.
Żeberka gotowane i smażone
Żeberka dzisiejsze to smaczny obiad dla mojej rodziny. Przygotowanie ich to...
Odsłon: 78
Szarpana wieprzowina
Dzisiaj zapraszam na uniwersalną propozycję obiadowo-kolacyjną, czyli szarpan...
Odsłon: 129