Do góry

Dania główne Przepis na:

Kopytka.

Kopytka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 172 Ocena: 2415

Dodano:

Odsłon: 25850

Bardzo szybko znikają z talerza.

Składniki

  • -Ziemniaki - 1 kg
  • -Jajko - 1 szt
  • -Mąka ziemniaczana - ok. 3/4 ilości ziemniaków
  • -Mąka pszenna - ok. 1/4 ilości ziemniaków
  • -Masło - 0,5 kostki
  • -Bułka tarta - 3 łyżki
  • -Cukier do posypania
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, przemielić przez maszynkę.

  2. Dodać jajko i mąkę, zarobić ciasto.

  3. Ciasto podzielić na 6 części .
    Z każdej uformować wałek grubości palca i pociąć ukośne kawałki.

  4. Gotować porcjami w osolonej wodzie przez ok. 6 minut od wypłynięcia.

  5. Masło roztopić w rondelku, dodać bułkę tartą i podsmażyć.

  6. Ugotowane kopytka polać masłem z bułką tartą i posypać cukrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń