Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 87
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 194
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7986
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 87
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 194
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7986
Składniki
Ziemniaki z jajkiem bardzo dokładnie rozgnieść widelcem (lub przy pomocy maszynki do wyciskania) na gładką masę. Następnie dosypywać mąkę po pół szklanki mieszając najpierw widelcem, a potem zagniatając ręką. Cały czas podsypywać mąkę w razie potrzeby. Ciasto podzielić na 4 części. Z każdej utworzyć rulon o średnicy ok.1,5cm, spłaszczyć palcami i wykrajać pod kątem kopytka o szerokości ok. 1cm.
Zagotować około 3l wody wraz z solą i odrobiną oleju. Do gotującej się wody wrzucić kopytka, pilnując by się nie sklejały i zamieszać. Po wypłynięciu kopytek gotować je około 3-5min.,sprawdzając na talerzu, czy są ugotowane w środku. Odcedzić natychmiast po ugotowaniu i podawać klasycznie np. z cebulką i skwarkami lub w wersji na słodko.