Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 322
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 731
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 745
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 36
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 322
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 731
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 745
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 36
Składniki
Ziemniaki z jajkiem bardzo dokładnie rozgnieść widelcem (lub przy pomocy maszynki do wyciskania) na gładką masę. Następnie dosypywać mąkę po pół szklanki mieszając najpierw widelcem, a potem zagniatając ręką. Cały czas podsypywać mąkę w razie potrzeby. Ciasto podzielić na 4 części. Z każdej utworzyć rulon o średnicy ok.1,5cm, spłaszczyć palcami i wykrajać pod kątem kopytka o szerokości ok. 1cm.
Zagotować około 3l wody wraz z solą i odrobiną oleju. Do gotującej się wody wrzucić kopytka, pilnując by się nie sklejały i zamieszać. Po wypłynięciu kopytek gotować je około 3-5min.,sprawdzając na talerzu, czy są ugotowane w środku. Odcedzić natychmiast po ugotowaniu i podawać klasycznie np. z cebulką i skwarkami lub w wersji na słodko.