Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedno z najpopularniejszych dań mącznych. Idealny sposób na wykorzystanie gotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia. Można podawać je w wersji wytrawnej z mięsnym sosem lub na słodko w towarzystwie owoców. W każdej wersji smakują rewelacyjnie.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4535
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417881
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4535
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417881
Składniki
Ugotowane i dobrze przestudzone ziemniaki ubijamy tłuczkiem lub przepuszczamy przez praskę. Dodajemy mąkę, jajka i przyprawy. Zagniatamy ciasto na kopytka.
Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich rolujemy, a następnie kroimy na małe kawałki. Kopytka wrzucamy do osolonego wrzątku. Po wypłynięciu ich na powierzchnię wody, gotujemy przez chwilę i odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy masło. Ugotowane kopyta podsmażamy przez 1-2 minuty na maśle, przekładamy na talerz i podajemy jeszcze ciepłe.