Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kopytka to kluski, które przygotowywane są w polskich domach od pokoleń. Delikatne ziemniaczane ciasto jest doskonałe zarówno na słodko, jak i na słono. Możesz wykorzystać kopytka jako dodatek do np. gulaszu czy karkówki, ale też podawać je z zasmażką lub polane roztopionym masłem z dodatkiem cukru i cynamonu.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11146
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4916
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1075
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9665
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1437
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11146
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4916
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1075
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9665
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1437
Składniki
Obierz ziemniaki, umyj, pokrój na mniejsze części i ugotuj. Do zrobienia kopytek możesz też z powodzeniem wykorzystać ziemniaki, które zostały Ci z wczorajszego obiadu.
Ugotowane ziemniaki trzeba dokładnie rozdrobnić. Świeżo ugotowane ziemniaki są na tyle miękkie, że możesz przecisnąć je przez praskę, by uzyskać gładką masę. Z kolei zimne ziemniaki zdecydowanie lepiej jest zmielić w maszynce, gdyż są bardziej zwarte i po przeciśnięciu przez praskę pozostaną grudki. Do miski lub na stolnicę przełóż odmierzoną ilość mąki. Połóż na nią masę ziemniaczaną, dodaj jajko i sól. Wszystkie składniki wyrabiaj aż do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj jeszcze nieco mąki.
Ciasto podziel na 4 części. Każdą z nich uformuj rękami na cienki wałek o średnicy około 2-3 cm, spłaszcz go i potnij nożem na kawałki o długości 2-3 centymetrów. Do sporych rozmiarów garnka wlej wodę, posól ją i zagotuj. Do gotującej się wody dodawaj pocięte na paski ciasto. Po włożeniu kopytek do wody przemieszaj je delikatnie. Gotuj około 2 minut od wypłynięcia klusek na powierzchnię.