Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kopytka to kluski, które przygotowywane są w polskich domach od pokoleń. Delikatne ziemniaczane ciasto jest doskonałe zarówno na słodko, jak i na słono. Możesz wykorzystać kopytka jako dodatek do np. gulaszu czy karkówki, ale też podawać je z zasmażką lub polane roztopionym masłem z dodatkiem cukru i cynamonu.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 4021
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29428
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 179
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18864
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 794
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 4021
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29428
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 179
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18864
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 794
Składniki
Obierz ziemniaki, umyj, pokrój na mniejsze części i ugotuj. Do zrobienia kopytek możesz też z powodzeniem wykorzystać ziemniaki, które zostały Ci z wczorajszego obiadu.
Ugotowane ziemniaki trzeba dokładnie rozdrobnić. Świeżo ugotowane ziemniaki są na tyle miękkie, że możesz przecisnąć je przez praskę, by uzyskać gładką masę. Z kolei zimne ziemniaki zdecydowanie lepiej jest zmielić w maszynce, gdyż są bardziej zwarte i po przeciśnięciu przez praskę pozostaną grudki. Do miski lub na stolnicę przełóż odmierzoną ilość mąki. Połóż na nią masę ziemniaczaną, dodaj jajko i sól. Wszystkie składniki wyrabiaj aż do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj jeszcze nieco mąki.
Ciasto podziel na 4 części. Każdą z nich uformuj rękami na cienki wałek o średnicy około 2-3 cm, spłaszcz go i potnij nożem na kawałki o długości 2-3 centymetrów. Do sporych rozmiarów garnka wlej wodę, posól ją i zagotuj. Do gotującej się wody dodawaj pocięte na paski ciasto. Po włożeniu kopytek do wody przemieszaj je delikatnie. Gotuj około 2 minut od wypłynięcia klusek na powierzchnię.