Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i kultowe danie obiadowe które pamiętam z dzieciństwa kopytka ze skwarkami. Danie które zawsze smakuje wybornie. W moim domu kopytka ze skwarkami są podawane posypane cukrem niektórzy się dziwią jak tak można jeść ale nam smakują najlepiej tak właśnie podane. To jest najlepszy smak dzieciństwa.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4095
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11220
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6450
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5452
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13443
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5213
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4095
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11220
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6450
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5452
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13443
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5213
Składniki
Boczek wędzony pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni na lekko brązowy kolor.
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę do miski , zostaw do wystygnięcia. Następnie wyłóż na stolnicę posypaną lekko mąka. Dodaj mąkę, jajko i sól. Wyrób jednolite ciasto w razie potrzeby dodaj więcej mąki , bo elastyczność ciasta zależy od rodzaju ziemniaków.
Ciasto podziel na wałeczki, obtaczajac je lekko w mące. Wałki lekko spłaszcz i pokrój na kawałki około 2 cm. W garnku zagotuj wodę, kopytka wrzucaj na wrzącą wodą i gotuj około 3 minut od momentu wypłynięcia. Wyjmuj za pomocą łyżki cedzakowej. Ciepłe polej tłuszczem i skwarkami. Dodatkowo jeśli lubisz posyp cukrem. Smacznego. To jest prawdziwa smak dzieciństwa.