Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i kultowe danie obiadowe które pamiętam z dzieciństwa kopytka ze skwarkami. Danie które zawsze smakuje wybornie. W moim domu kopytka ze skwarkami są podawane posypane cukrem niektórzy się dziwią jak tak można jeść ale nam smakują najlepiej tak właśnie podane. To jest najlepszy smak dzieciństwa.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 445
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 9042
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13437
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2702
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 445
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 9042
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13437
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2702
Składniki
Boczek wędzony pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni na lekko brązowy kolor.
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę do miski , zostaw do wystygnięcia. Następnie wyłóż na stolnicę posypaną lekko mąka. Dodaj mąkę, jajko i sól. Wyrób jednolite ciasto w razie potrzeby dodaj więcej mąki , bo elastyczność ciasta zależy od rodzaju ziemniaków.
Ciasto podziel na wałeczki, obtaczajac je lekko w mące. Wałki lekko spłaszcz i pokrój na kawałki około 2 cm. W garnku zagotuj wodę, kopytka wrzucaj na wrzącą wodą i gotuj około 3 minut od momentu wypłynięcia. Wyjmuj za pomocą łyżki cedzakowej. Ciepłe polej tłuszczem i skwarkami. Dodatkowo jeśli lubisz posyp cukrem. Smacznego. To jest prawdziwa smak dzieciństwa.