Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kopytka ze skwarkami to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, składająca się z delikatnych, miękkich klusek ziemniaczanych podanych z chrupiącymi, smażonymi skwarkami.
My name is patrol. Słoneczny patrol
Odsłon: 131
Być może niektórzy z Was jeszcze pamiętają jak wyglądały i smakowały rogale j...
Odsłon: 6249
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 184
My name is patrol. Słoneczny patrol
Odsłon: 131
Być może niektórzy z Was jeszcze pamiętają jak wyglądały i smakowały rogale j...
Odsłon: 6249
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 184
Składniki
Obierz ziemniaki, pokrój na kawałki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane ziemniaki rozgnieć na puree, najlepiej przez praskę do ziemniaków, aby były jak najgładsze. Wystudź je przez chwilę. Następnie dodaj jajko, mąkę oraz szczyptę soli. Zagnieć ciasto, aż stanie się elastyczne, ale nie klejące. W razie potrzeby dodaj więcej mąki. Podziel ciasto na mniejsze porcje. Z każdej porcji uformuj wałek o grubości około 2 cm, a następnie pokrój go na małe kawałki. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj kopytka partiami do wrzącej wody. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Wyjmuj łyżką cedzakową i odstaw. Podajemy ze skwarkami.