Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Inna marchewkowa wersja klusek leniwych
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2654
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4627
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102186
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6533
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2654
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4627
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102186
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6533
Składniki
Marchewkę ugotować w lekko osolonej wodzie. Poczekać, aż przestygnie. Następnie przecisnąć ją przez praskę lub ugnieść tłuczkiem do ziemniaków.
Do rozdrobnionej marchewki dodać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz jajko. Doprawić szczyptą soli.
Całość wyrobić na jednolitą masę (gdy ciasto za bardzo klei się do rąk, dodać jeszcze odrobinę mąki). Z ciasta uformować cienkie wałeczki i pokroić je na kawałki (ok. 4-5 cm).
W garnku zagotować lekko osoloną wodę. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucić kopytka. Po wypłynięciu klusek na powierzchnię wody, gotować przez ok. 4 minuty.