Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Inna marchewkowa wersja klusek leniwych
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 340
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 214
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34468
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 171
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 340
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 214
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34468
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 171
Składniki
Marchewkę ugotować w lekko osolonej wodzie. Poczekać, aż przestygnie. Następnie przecisnąć ją przez praskę lub ugnieść tłuczkiem do ziemniaków.
Do rozdrobnionej marchewki dodać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz jajko. Doprawić szczyptą soli.
Całość wyrobić na jednolitą masę (gdy ciasto za bardzo klei się do rąk, dodać jeszcze odrobinę mąki). Z ciasta uformować cienkie wałeczki i pokroić je na kawałki (ok. 4-5 cm).
W garnku zagotować lekko osoloną wodę. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucić kopytka. Po wypłynięciu klusek na powierzchnię wody, gotować przez ok. 4 minuty.