Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Inna marchewkowa wersja klusek leniwych
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 80
Polecam. Sprawdziłam. To jest dobre. Syci i odżywia.
Odsłon: 159
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 80
Polecam. Sprawdziłam. To jest dobre. Syci i odżywia.
Odsłon: 159
Składniki
Marchewkę ugotować w lekko osolonej wodzie. Poczekać, aż przestygnie. Następnie przecisnąć ją przez praskę lub ugnieść tłuczkiem do ziemniaków.
Do rozdrobnionej marchewki dodać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz jajko. Doprawić szczyptą soli.
Całość wyrobić na jednolitą masę (gdy ciasto za bardzo klei się do rąk, dodać jeszcze odrobinę mąki). Z ciasta uformować cienkie wałeczki i pokroić je na kawałki (ok. 4-5 cm).
W garnku zagotować lekko osoloną wodę. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucić kopytka. Po wypłynięciu klusek na powierzchnię wody, gotować przez ok. 4 minuty.