Do góry

Dania główne Przepis na:

Kopytka oraz kotlety z pieczarek

Kopytka oraz kotlety z pieczarek

Autor:

Przepisów i artykułów: 1028 Ocena: 7085

Dodano:

Odsłon: 1994

Jedliście kiedykolwiek kotlety z samych pieczarek ? Miałam właśnie opakowanie świeżutkich pieczarek więc postanowiłam wymyśleć nowe danie którego jeszcze w moim domu nie jadł nikt

Składniki

  • składniki na kopytka :
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 1 jajko rozmiar M,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • składniki na kotlety :
  • 500 g pieczarek,
  • 1 płaska łyżeczka soli drobnej,
  • 1 jajko rozmiar M,
  • 6 łyżek bułki tartej,
  • 1 mała cebula,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu naturalnego,
  • olej do smażenia
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kopytka oraz kotlety z pieczarek

Przygotowanie

  1. Ugotowane dzień wcześniej ziemniaki ( miałam młode ) przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką o drobnym sitku. Do przeciśniętych ziemniaków wsypać mąkę i wbić całe jajko dokładnie za pomocą rąk wyrobić na jednolitą masę. Masa na kopytka lekko się klei ale taka ma być aby były delikatne i pulchne

  2. Wyrobioną masę na kopytka przełożyć na stolnicę wysypaną dość obficie mąką, za pomocą rąk uformować tak zwanego węża można nożem zrobić ozdobne nacięcia, połowę uformowanego jeszcze zrolować na chudszy wałek i za pomocą noża wycinać dowolnej wielkości kopytka. Jak już mamy przygotowane wtedy w międzyczasie wstawić wodę posolić ją i jak się zagotuje wkładać kopytka, po wypłynięciu na wierzch gotować na wolnym ogniu przez dwie do trzech minut. Wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej

  3. Teraz przygotowujemy pieczarki na kotlety a mianowicie oczyścić je wraz z nóżkami czy jak tam je nazywacie, oczyszczone pieczarki zetrzeć na tarce jarzynowej starte posolić i pozostawić do puszczenia przez pieczarki soku. Jak już ładnie puszczą sok przełożyć je na drobne sitko aby oddzielić sok od miąższu pieczarek dokładnie odcisnąć

  4. Odciśnięte z soku pieczarki przełożyć do miski wbić całe jajko wsypać pieprz naturalny, wbić całe jajko, dodać cebulę pokrojoną w drobna kostkę oraz wsypać bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszać za pomocą łyżki do połączenia się wszystkich składników ze sobą, odstawić na pięć minut a w międzyczasie przygotować patelnię wlać oleju tyle aby było troszkę więcej niż na samym dnie patelni rozgrzać go, formować kotlety z masy pieczarkowej

  5. Uformowane kotlety układać na rozgrzanym oleju i smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor ( mi z podanych składników wyszło pięć sporych kotletów ). Usmażone już kotlety podlać wodą przegotowaną pięćdziesiąt ml i poddusić je pod pokrywką przez pięć minut do czasu wyparowania wlanej wody

  6. Gotowe usmażone przepyszne kotlety z pieczarek smakiem przypominające kotlety rybne podałam z wcześniej przygotowanymi kopytkami, oraz kawałkiem papryki świeżej. Oczywiście te kotlety mogą być jednocześnie dodatkiem do ziemniaków, makaronu, ryżu czy różnego rodzaju kasz wystarczy tylko przygotować sos jaki kto lubi

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń