Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 360
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 360
Składniki
Batata obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odstawiamy do wystudzenia. Po przestudzeniu batata przegniatamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy jajko, przyprawy oraz mąkę ziemniaczaną. Mąkę pszenną dodajemy małymi partiami, część mąki zostawiamy ok 50 g do podsypania stolnicy w trakcie robienia batatów. Wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Gotowe bataty gotujemy w lekko osolonej wodzie od momentu wypłynięcia ok 3 minut.