Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nasze Polskie kopytka czy inaczej szagówki, to rodzaj klusek z ciasta Ziemniaczanego. Są idealnym dodatkiem do mięs, gulaszów, jak i same podawane z boczkiem, słoniną lub cebulą. Można je też podawać na słodko, posypane cukrem, serem, bądź konfiturami. To uniwersalne polskie danie które każdy powinien umieć przyrządzić.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2127
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3259
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1322
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2065
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2127
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3259
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1322
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2065
Składniki
całość przedstawiam na filmie poniżej. zapraszam również do subskrybowania mojego kanału Gotuj z Klasą ;( 500 g ziemniaków gotujemy, ugniatamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Ciasto ziemniaczane: 500 g ubitych, schłodzonych ziemniaków 160 g mąki przennej 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli Wszystko zagniatamy na gładką masę. Następnie odcinamy po kawałku i formujemy rolki i odkrawamy po kawałki. Kluski gotujemy w osolonej wodzie 3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. 1 cebulę kroimy w paski i smażymy na patelni ze 120 g boczku pokrojonego w kostkę Podajemy kluski na ciepło okraszone boczkiem i cebulą. Smacznego:)