Do góry

Dania główne Przepis na:

Kopytka z cebulą i kapustą zasmażaną

Kopytka z cebulą i kapustą zasmażaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 2255 Ocena: 49778

Dodano:

Odsłon: 453

Są dania, po które sięgamy z wielką chęcią przynajmniej kilka razy w roku. Najczęściej wracamy do smażonych kopytek wtedy, gdy pojawi się już młoda kapusta. Te smaki tak uwodzą, natomiast aromat przywodzi na myśl beztroskie dzieciństwo. Lato, ukrop nie tylko na dworze, także w kuchni, gdzie na piecu przygotowywało się obiady. Ta magia babcinych potraw często przemycana jest w naszej kuchni.

Składniki

  • Kopytka:
  • 500 g ziemniaków
  • 4 łyżki oleju
  • 4 szalotki
  • 1 jajko
  • 200 g mąki
  • sól
  • Kapusta:
  • 1/2 małej główki białej kapusty
  • 1 marchew
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szczypta cukru
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kopytka z cebulą i kapustą zasmażaną

Przygotowanie

  1. Kopytka:

    Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy, przeciskamy przez praskę.

    W masie ziemniaczanej robimy dołek, wbijamy jajko, dodajemy mąkę i szybko zagniatamy. Tworzymy 3 cienkie wałeczki, kroimy na 2-3 cm skośne kawałki.
    Gotujemy w osolonym wrzątku 3-4 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
    W międzyczasie na rozgrzanym tłuszczu szklimy pokrojone w piórka, szalotki.
    Dodajemy uprzednio ugotowane kopytka i smażymy jeszcze kilka minut.


    Kapusta:

    Na rozgrzane masło wrzucamy startą na dużych oczkach marchew, chwilę smażymy, dodajemy poszatkowaną kapustę. Dusimy 10 min pod przykryciem.
    Wlewamy gorący bulion. Dusimy kolejne 10 min.
    Wsypujemy mąkę, dokładnie łączymy z kapustą, zagotowujemy. Do smaku doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
    Całość mieszamy z dużą ilością świeżego koperku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Fram 04 kwietnia Hesus... masz szczęście, że nas koronowany wirus w domach zatrzymał, bo jak nic zrobiłbym nalot... ;-) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń