Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, jako że mamy sezon grzybowy, to chciałabym zaproponować przepis na pyszny (jeżeli lubimy grzyby), i prosty przepis na obiad. Kopytka jak i sos grzybowy są bardzo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne, tak przygotowany obiad powinien smakować każdemu smakoszowi grzybów leśnych.
Najpierw przygotuję sos grzybowy:
Grzyby dokładnie oczyszczam, płuczę pod bieżącą zimną wodą i odsączam na durszlaku. Następnie kroję na mniejsze kawałki.
Cebulę kroję w drobną kostkę.
Jeżeli lubimy to górę sosu możemy posypać usiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Teraz na rozgrzanym oleju na patelni, podsmażam cebulę przez kilka minut tak żeby się zeszkliła.
Następnie dodaję masło, grzyby i całość duszę około 10 minut, do miękkości grzybów. Jeżeli podczas duszenia grzyby puszczą mało soku, to należy podlać wodą lub bulionem i nadal dusić.
Gdy grzyby są już miękkie to dodaję śmietankę, doprawiam solą, pieprzem, dokładnie mieszam i duszę jeszcze około 2-3 minut. Na koniec można dodać zieleninę – sos jest gotowy.
Przygotowanie kopytek:
Obrane ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, ugotowane odcedzam. Najlepiej na kopytka wybrać ziemniaki mączaste, które po ugotowaniu są sypkie.
Ugotowane ziemniaki jeszcze ciepłe możemy przecisnąć przez praskę lub odstawić do wystudzenia i zimne zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Jeżeli nie mamy praski i maszynki, to ciepłe ziemniaki możemy dokładnie utłuc tłuczkiem.
Wystudzone ziemniaki przekładam do miski, dodaję mąkę, jajko i zagniatam, tak żeby składniki się połączyły. Następnie ciasto wykładam na blat podsypany mąką i jeszcze przez chwilę zagniatam. Ilość mąki do podsypania zależy od tego jak wilgotne mamy ziemniaki.
Gotowe ciasto kładę na blacie podsypanym mąką i od razu robię kopytka.
Odcinam kawałek ciasta i formuję na blacie podsypanym mąką wałek, który kroję pod skosem na mniejsze kawałki. Kopytka układam na blacie podsypanym mąką.
Od razu po zrobieniu wszystkich kopytek, gotuję je w osolonej wodzie.
Kopytka wrzucam partiami do gotującej wody i od momentu wypłynięcia gotuję około 2 minut, następnie wyjmuję łyżką cedzakową i gotuję kolejną partię.
Sos grzybowy i kopytka są gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Pyszne zielone kopytka z dodatkiem zieleninki podane z domowym gulaszem to id...
Odsłon: 730
Sezon na szparagi rozpoczęty to bardzo znakomite warzywo nie doceniane przez...
Odsłon: 1253
Lekka i smaczna sałatka idealna na różne okazje może zastąpić danie obiadowe,...
Odsłon: 2662
Pyszna sałatka którą bardzo lubi moja córka chodź nie jest wegetarianką bard...
Odsłon: 39
Pyszne, proste w przygotowaniu i bardzo ste żeberka.
Odsłon: 178
Polecam bardzo smaczną sałatkę ze śledzi al -matias z suszonymi pomidorami w...
Odsłon: 30
Lekka i smaczna sałatka idealna na różne okazje może zastąpić danie obiadowe,...
Odsłon: 2662
Pyszna sałatka którą bardzo lubi moja córka chodź nie jest wegetarianką bard...
Odsłon: 39
Pyszne, proste w przygotowaniu i bardzo ste żeberka.
Odsłon: 178
Polecam bardzo smaczną sałatkę ze śledzi al -matias z suszonymi pomidorami w...
Odsłon: 30
Składniki
Najpierw przygotuję sos grzybowy: Grzyby dokładnie oczyszczam, płuczę pod bieżącą zimną wodą i odsączam na durszlaku. Następnie kroję na mniejsze kawałki. Cebulę kroję w drobną kostkę. Jeżeli lubimy to górę sosu możemy posypać usiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Teraz na rozgrzanym oleju na patelni, podsmażam cebulę przez kilka minut tak żeby się zeszkliła. Następnie dodaję masło, grzyby i całość duszę około 10 minut, do miękkości grzybów. Jeżeli podczas duszenia grzyby puszczą mało soku, to należy podlać wodą lub bulionem i nadal dusić. Gdy grzyby są już miękkie to dodaję śmietankę, doprawiam solą, pieprzem, dokładnie mieszam i duszę jeszcze około 2-3 minut. Na koniec można dodać zieleninę – sos jest gotowy.
Przygotowanie kopytek: Obrane ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, ugotowane odcedzam. Najlepiej na kopytka wybrać ziemniaki mączaste, które po ugotowaniu są sypkie. Ugotowane ziemniaki jeszcze ciepłe możemy przecisnąć przez praskę lub odstawić do wystudzenia i zimne zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Jeżeli nie mamy praski i maszynki, to ciepłe ziemniaki możemy dokładnie utłuc tłuczkiem.
Wystudzone ziemniaki przekładam do miski, dodaję mąkę, jajko i zagniatam, tak żeby składniki się połączyły. Następnie ciasto wykładam na blat podsypany mąką i jeszcze przez chwilę zagniatam. Ilość mąki do podsypania zależy od tego jak wilgotne mamy ziemniaki.
Gotowe ciasto kładę na blacie podsypanym mąką i od razu robię kopytka. Odcinam kawałek ciasta i formuję na blacie podsypanym mąką wałek, który kroję pod skosem na mniejsze kawałki. Kopytka układam na blacie podsypanym mąką. Od razu po zrobieniu wszystkich kopytek, gotuję je w osolonej wodzie. Kopytka wrzucam partiami do gotującej wody i od momentu wypłynięcia gotuję około 2 minut, następnie wyjmuję łyżką cedzakową i gotuję kolejną partię. Sos grzybowy i kopytka są gotowe, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kotlety schabowe zapiekane z pieczarkami i serem
Dania główne
Zapiekanka tostowa
Dania główne
Potrawka z kiełbaski
Dania główne
Kotlety mielone Magdy Gessler
Kotlety schabowe zapiekane z pieczarkami i serem
Moje dzisiejsze kotlety schabowe to kotlety z pieczarkami i serem. Kotleciki...
Odsłon: 145
Zapiekanka tostowa
Banalna i bardzo szybka! Super smakuje z ketchupem.
Odsłon: 154