Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kopytka podaję z sosem pieczarkowym, masełkiem lub ze skwareczkami... :)
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 58
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 117
Szybkie i smaczne ciasto z jabłkiem do popołudniowej kawy, pachnące cynamonem.
Odsłon: 109
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 165
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 58
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 117
Szybkie i smaczne ciasto z jabłkiem do popołudniowej kawy, pachnące cynamonem.
Odsłon: 109
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 165
Składniki
Kopytka: Ugotowane ziemniaki przepuściłam przez maszynkę do mielenia. Ziemniaki wyrównałam w misce, podzieliłam na 4 części i jedną z nich odłożyłam na bok w to miejsce dosypałam mąki (równo z wysokością ziemniaków). Dodałam jajko oraz odłożoną na bok 1/4 ziemniaków i dokładnie połączyłam składniki. Rozwałkowałam kawałek "ciasta" w długi pasek i kroiłam w poprzek. Gotowałam w osolonym wrzątku. Po wyjęciu kopytek z garnka od razu je hartuje w zimnej wodzie przez parę sekund. Dzięki temu nie sklejają się.
Sos pieczarkowy: Kroimy drobno cebulkę i podsmażamy ją na maśle. Pieczarki obieramy tak aby nie oderwać nóżki i kroimy w plasterki. Do podsmażonej cebulki dodajemy pieczarki. Wlewamy pół szklanki wody i czekamy aż zmiękną. Zabielamy śmietaną. Mnie niestety nie raz kwaśna śmietana się zważyła i od pewnego czasu robię tak : do miseczki wlewam około pół szklanki zimnej wody i mieszam ją ze śmietaną aby miała konsystencję słodkiej śmietanki. Następnie stopniowo dodaję wywaru z pieczarek ciągle mieszając i dopiero wtedy dolewam do pieczarek. Pod koniec solę i pieprzę sos pieczarkowy.