Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis, który szczerze Wam polecam.
Ziemniaki ugotować w nieosolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzić i odstawić na około 1 godzinę do przestudzenia.
Przestudzone ziemniaki i twaróg przecisnąć przez praskę.
Dodać jajka oraz łyżeczkę soli i dokładnie wymieszać.
Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, całość zagnieść dłonią do połączenia składników. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne i nie można uformować z niego wałka, trzeba dodać jeszcze mąkę pszenną w ilości według potrzeby. Dużo zależy od gatunku ziemniaków.
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli.
Ciasto podzielić na cztery części, z każdej formować wałek o średnicy około 4 cm. Każdy wałek pokroić na kopytka o szerokości około 2 cm.
Kopytka ugotować w czterech partiach.
Pierwszą partię przeznaczoną do gotowania wrzucić do gotującej się wody i przykryć garnek.
Po około minucie delikatnie przemieszać, aby kopytka nie przywarły do dna i ponownie przykryć garnek.
Po wypłynięciu zmniejszyć moc płyty grzewczej i odkryć garnek.
Kopytka gotować jeszcze przez około 5 minut.
Wyjąć ugotowane kopytka i w podobny sposób ugotować pozostałe trzy partie.
Można podawać je z dowolnym sosem lub innym dodatkiem. Ja lubię je z oliwkami :)
To mój kolejny letni posiłek:) Bardzo prosty w przygotowaniu:)
Odsłon: 33474
Bardzo polskie smaki: burak, ogórek kiszony i wędzony twaróg. Pyszna i zdrowa...
Odsłon: 1116
Fusilli czyli świderki, choć każdy makaron w tej wersji sprawdzi się. Liczymy...
Odsłon: 556
Smakowite kawałki kurczaka smażone, podane z ziemniakami polanymi tłuszczem i...
Odsłon: 41
Czasami mam chęć pofantazjować w temacie sałatek. Właśnie ten przepis to ozna...
Odsłon: 76
Przepis dnia
Każdy ma swój ulubiony przepis na placki. Jedni kochają chrupiące, inni delik...
Odsłon: 672406
Fusilli czyli świderki, choć każdy makaron w tej wersji sprawdzi się. Liczymy...
Odsłon: 556
Smakowite kawałki kurczaka smażone, podane z ziemniakami polanymi tłuszczem i...
Odsłon: 41
Czasami mam chęć pofantazjować w temacie sałatek. Właśnie ten przepis to ozna...
Odsłon: 76
Przepis dnia
Każdy ma swój ulubiony przepis na placki. Jedni kochają chrupiące, inni delik...
Odsłon: 672406
Składniki
Ziemniaki ugotować w nieosolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzić i odstawić na około 1 godzinę do przestudzenia.
Przestudzone ziemniaki i twaróg przecisnąć przez praskę.
Dodać jajka oraz łyżeczkę soli i dokładnie wymieszać.
Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, całość zagnieść dłonią do połączenia składników. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne i nie można uformować z niego wałka, trzeba dodać jeszcze mąkę pszenną w ilości według potrzeby. Dużo zależy od gatunku ziemniaków.
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli.
Ciasto podzielić na cztery części, z każdej formować wałek o średnicy około 4 cm. Każdy wałek pokroić na kopytka o szerokości około 2 cm.
Kopytka ugotować w czterech partiach.
Pierwszą partię przeznaczoną do gotowania wrzucić do gotującej się wody i przykryć garnek.
Po około minucie delikatnie przemieszać, aby kopytka nie przywarły do dna i ponownie przykryć garnek.
Po wypłynięciu zmniejszyć moc płyty grzewczej i odkryć garnek.
Kopytka gotować jeszcze przez około 5 minut.
Wyjąć ugotowane kopytka i w podobny sposób ugotować pozostałe trzy partie.
Można podawać je z dowolnym sosem lub innym dodatkiem. Ja lubię je z oliwkami :)
Przepisy Dania główne
Dania główne
Szparagi z makaronem i sosem
Dania główne
Smażone kurze bioderka, ziemniaki i marynowane ogóreczki.
Dania główne
Klopsiki z piekarnika
Dania główne
Rolady z jajecznicą
Szparagi z makaronem i sosem
Makaron tagliatelle w kremowym sosie śmietanowym ze szparagami to pomysł na s...
Odsłon: 52
Smażone kurze bioderka, ziemniaki i marynowane ogóreczki.
Smakowite kawałki kurczaka smażone, podane z ziemniakami polanymi tłuszczem i...
Odsłon: 41