Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis, który szczerze Wam polecam.
Ziemniaki ugotować w nieosolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzić i odstawić na około 1 godzinę do przestudzenia.
Przestudzone ziemniaki i twaróg przecisnąć przez praskę.
Dodać jajka oraz łyżeczkę soli i dokładnie wymieszać.
Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, całość zagnieść dłonią do połączenia składników. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne i nie można uformować z niego wałka, trzeba dodać jeszcze mąkę pszenną w ilości według potrzeby. Dużo zależy od gatunku ziemniaków.
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli.
Ciasto podzielić na cztery części, z każdej formować wałek o średnicy około 4 cm. Każdy wałek pokroić na kopytka o szerokości około 2 cm.
Kopytka ugotować w czterech partiach.
Pierwszą partię przeznaczoną do gotowania wrzucić do gotującej się wody i przykryć garnek.
Po około minucie delikatnie przemieszać, aby kopytka nie przywarły do dna i ponownie przykryć garnek.
Po wypłynięciu zmniejszyć moc płyty grzewczej i odkryć garnek.
Kopytka gotować jeszcze przez około 5 minut.
Wyjąć ugotowane kopytka i w podobny sposób ugotować pozostałe trzy partie.
Można podawać je z dowolnym sosem lub innym dodatkiem. Ja lubię je z oliwkami :)
Bardzo szybki i smaczny pomysł na letni obiad.
Odsłon: 1243
Błyskawiczny obiad, który pamiętam z dzieciństwa. Makaron, twaróg, kiełbaska....
Odsłon: 941
Deser truskawkowy w formie musu truskawkowego zmieszanego z galaretką i zwień...
Odsłon: 115
Proste, smaczne, szybkie w przygotowaniu danie. Polecam.
Odsłon: 843
Mini beziki to świetny pomysł, gdy zostaną nam nadprogramowe białka. Łatwo je...
Odsłon: 9
Uwielbiam lekko słodki i orzechowy smak dziczyzny, który idealnie komponuje s...
Odsłon: 49
Deser truskawkowy w formie musu truskawkowego zmieszanego z galaretką i zwień...
Odsłon: 115
Proste, smaczne, szybkie w przygotowaniu danie. Polecam.
Odsłon: 843
Mini beziki to świetny pomysł, gdy zostaną nam nadprogramowe białka. Łatwo je...
Odsłon: 9
Uwielbiam lekko słodki i orzechowy smak dziczyzny, który idealnie komponuje s...
Odsłon: 49
Składniki
Ziemniaki ugotować w nieosolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzić i odstawić na około 1 godzinę do przestudzenia.
Przestudzone ziemniaki i twaróg przecisnąć przez praskę.
Dodać jajka oraz łyżeczkę soli i dokładnie wymieszać.
Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, całość zagnieść dłonią do połączenia składników. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne i nie można uformować z niego wałka, trzeba dodać jeszcze mąkę pszenną w ilości według potrzeby. Dużo zależy od gatunku ziemniaków.
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli.
Ciasto podzielić na cztery części, z każdej formować wałek o średnicy około 4 cm. Każdy wałek pokroić na kopytka o szerokości około 2 cm.
Kopytka ugotować w czterech partiach.
Pierwszą partię przeznaczoną do gotowania wrzucić do gotującej się wody i przykryć garnek.
Po około minucie delikatnie przemieszać, aby kopytka nie przywarły do dna i ponownie przykryć garnek.
Po wypłynięciu zmniejszyć moc płyty grzewczej i odkryć garnek.
Kopytka gotować jeszcze przez około 5 minut.
Wyjąć ugotowane kopytka i w podobny sposób ugotować pozostałe trzy partie.
Można podawać je z dowolnym sosem lub innym dodatkiem. Ja lubię je z oliwkami :)
Przepisy Dania główne
Dania główne
Risotto z kurczakiem i szparagami według Ewy Wachowicz
Dania główne
Kolorowe szaszłyki z dziczyzną na surówce z jarmużu
Dania główne
Grillowany ser sorento z winogronami
Dania główne
Drobiowe roladki ( na parze)
Risotto z kurczakiem i szparagami według Ewy Wachowicz
Niezwykle kremowe risotto z kurczakiem i szparagami.
Odsłon: 169
Kolorowe szaszłyki z dziczyzną na surówce z jarmużu
Uwielbiam lekko słodki i orzechowy smak dziczyzny, który idealnie komponuje s...
Odsłon: 49