Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2243
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1351
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 507
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3516
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1160
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2243
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1351
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 507
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3516
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1160
Składniki
Ugotowane i ostudzone ziemniaki rozgniatamy tak by nie miały grudek ( można zmielić w maszynce). Do ugniecionych ziemniaków dodajemy mąkę, sól, jajka i zagniatamy ciasto, gdy jest ono zbyt klejące to podsypujemy jeszcze mąką.
Z powstałego ciasta formujemy wałeczki o grubości ok 2cm i kroimy na ok 3 cm kopytka. Uformowane kopytka oprószamy mąką by się nie pokleiły. Do garnka wlewamy ok. 2 litry wody, zagotowujemy, następnie solimy i dodajemy masło.
Kopytka wrzucamy do gotującej wody, gdy wypłyną na powierzchnię, są już gotowe. Najlepiej smakują podsmażone w odrobiną cebulki. Smacznego!