Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na oficjalnym profilu rodziny królewskiej na Instagramie pojawił się przepis na koronacyjne quiche Karola III. Jak podają media, brytyjska para królewska cieszy się z nadchodzącej uroczystości i dzieli recepturą, aby każdy mógł celebrować z nimi. Jak zrobić koronacyjne quiche Karola III? Poznaj przepis na potrawę królewską. Danie nie jest skomplikowane i wymaga zaledwie kilku składników. Fot. Bartosz KRUPA/East News // Fot. 123RF/Picsel
Forma do tarty o średnicy ok. 20 cm
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 157
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 193
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 953
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3072
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 279
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 157
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 193
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 953
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3072
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 279
Składniki
Najpierw przygotuj ciasto. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól oraz masło i smalec. Następnie rozetrzyj mieszankę opuszkami palców, aż uzyskasz konsystencję przypominającą piaskową bułkę tartą. Dolewaj porcjami mleko i zagniataj składniki na ciasto. Przykryj i odstaw do lodówki na ok. 30-45 minut.
Lekko posyp mąką blat i rozwałkuj ciasto na okrąg nieco większy niż wierzch formy do tarty i o grubości około 5 mm. Formę wyłóż ciastem, uważając, aby nie powstały żadne dziury (w przeciwnym razie nadzienie może wyciekać). Przykryj i odstaw na kolejne 30 minut do lodówki.
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Na ciasto nałóż papier do pieczenia, a na papier - groch do pieczenia. Wyrównaj, aby całe było nim pokryte. Piecz przez ok. 15 minut. Po tym czasie wyjmij, zdejmij papier do pieczenia i groch. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 160°C.
Ubij razem mleko, śmietanę, jajka, zioła i przyprawy. Na podpieczone ciasto rozsyp połowę startego sera, posyp szpinakiem, bobem i ziołami, a następnie zalej mieszanką jajeczno-śmietanową. Pamiętaj, aby równomiernie rozprowadzić ją po całym quiche.
Posyp quiche koronacyjny pozostałym serem. Wstaw do piekarnika (160 stopni) i piecz przez ok. 20-25 minut. Danie powinno być lekko zarumienione. Gotowe!