Do góry

Dania główne Przepis na:

Korzenny gulasz z soczewicą i kuskusem

Korzenny gulasz z soczewicą i kuskusem

Autor:

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 862

Dodano:

Odsłon: 137

Mocno rozgrzewająca zupa z zielonej i czerwonej soczewicy. Doprawiona chilli i korzennymi przyprawami.
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę i paprykę kroimy na plasterki. Marchew, pietruszkę, selera zcieramy na tarce (grube oczka).
    Czosnek i imbir przeciskamy przez praskę.
    Wszystkie warzywa podsmażamy na oleju.

    Kiedy warzywa nabiorą ładnego koloru zalewamy wodą (lub bulionem). Dodajemy kuskus i obie soczewice - dusimy pod przykryciem do miękkości. Soczewica szybko się gotuje. Co jakiś czas mieszamy.

  2. Na końcu dodajemy przecier, sos sojowy i przyprawy.
    Jeśli nie macie przyprawy garam masala, to możecie dorzucić:
    kmin rzymski, cynamon, gałkę, kolendrę, kardamon. Ważne aby miało korzenny posmak.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń