Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne danie, u nas jako danie obiadowe.
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31309
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 14547
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1387
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31309
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 14547
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1387
Składniki
Na koszyczki mieszamy pokruszone drożdże z mlekiem i cukrem, dodajemy 2 łyżki mąki, zostawiamy by zaczyn ruszył. Następnie dodajemy sól, jajko, przyprawę, olej i mąkę, zagniatamy elastyczne ciasto. Mi poszło niecałe 2 szklanki mąki, ale to wszystko zależy od wielkości jajka i wilgotności mąki. Zostawiamy na 20 minut by ciasto drożdżowe podrosło. Ciasto dzielimy na 4 części, każdą wałkujemy na placek. Ja użyłam małych miseczek żaroodpornych, które posmarowałam na zewnątrz tłuszczem.
Jak foremki są już obklejone ciastem wstawiamy do piekarnika na 30 minut i pieczemy w 170 stopniach.
Pierś z kurczaka kroimy w paseczki, które obtaczamy w przyprawie wymieszanej z olejem. Smażymy na patelni. Na sos mieszamy jogurt z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem, możemy dodać posiekany szczypiorek. Paprykę, pomidora i ogórka kroimy na małe kawałki, dodajemy porwaną lub pokrojoną sałatę.
Na dno koszyczków wlewamy trochę sosu czosnkowego, układamy po jednej stronie wymieszane warzywa, a po drugiej pierś z kurczaka. Polewamy wszystko jeszcze sosem czosnkowym, możemy dodać keczup lub inny sos, posypujemy cebulką prażoną.