Do góry

Dania główne Przepis na:

Koszyczkowy Gyros

Koszyczkowy Gyros

Autor:

Przepisów i artykułów: 951 Ocena: 11504

Dodano:

Odsłon: 4592

Inna wersja Gyros, makaronowe koszyczki nadziewane mięsem i warzywami z dodatkiem aromatycznej przyprawy każdego skuszą.

Składniki

  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 1 cebula
  • 10 dag pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 2 ogórki konserwowe
  • 340 g kukurydzy konserwowej
  • 1 opakowanie makaronu koszyczki
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 15 dag sera żółtego
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • 2 łyżki przyprawy gyros
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Koszyczkowy Gyros

Przygotowanie

  1. 1. Makaronowe koszyczki gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo.
    2. Cebulę obieramy, drobno kroimy, obsmażamy na rozgrzanym oleju.
    3. Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy, usuwamy błonki, kroimy bardzo drobno, oprószamy przyprawą Gyros oraz solą i dodajemy do cebuli.

  2. 4. Następnie dodajemy drobno pokrojone pieczarki, paprykę, ogórki oraz odlaną z zalewy kukurydzę, smażymy dziesięć minut.
    5. Gotowym farszem nadziewamy każdy koszyczek i układamy w naczyniu żaroodpornym.

  3. 6. Majonez mieszamy z ketchupem, polewamy sosem makaron, na wierzch posypujemy startym serem na tarce o dużych oczach.
    7. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku 20 minut w 180°C.

  4. 8. Danie gotowe.
    9. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń