Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotleciki drobiowe nadziewane serem i pieczarkami to zaskakująca alternatywna klasycznych kotletów mielonych, pulpetów lub klopsów. Kotleciki wspaniale smakują z młodymi ziemniakami i koperkiem oraz surówką z białej kapusty lub mizerią. Pieczarkowo-serowy farsz nadaje soczystości i niespodziewanej tekstury daniu, a jego niewykorzystany nadmiar możesz użyć do przygotowania szybkich zapiekanek.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19850
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 493
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6902
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242945
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19850
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 493
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6902
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242945
Składniki
Przygotuj farsz: umyj i pokrój pieczarki w półplasterki lub zetrzyj je na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Obierz cebulę i posiekaj w drobną kosteczkę. Na łyżce masła lub oleju przesmaż cebulkę, a następnie dodaj pieczarki. Dopraw solą, pieprzem czarnym oraz ziołowym i smaż do czasu, aż sok z pieczarek w pełni odparuje.
Kajzerkę namocz w mleku i odciśnij. Do miski włóż mielone mięso, namoczoną bułkę, przyprawę do kurczaka oraz wbij jajko. Wyrób ręką masę mięsną, aby nabrała jednolitej konsystencji.
Nabieraj łyżką porcję mięsa, układaj na dłoni, spłaszczaj, a na środek wykładaj łyżeczkę pieczarkowego farszu oraz łyżeczkę startego sera. Zamknij farsz mięsem mielonymi i uformuj kotlecik. Obtaczaj mięsno-pieczarkowe kotlety w bułce tartej, a następnie smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Usmażone kotleciki przełóż ponownie na patelnię, podlej kilkoma łyżkami wody lub bulionu i przykryj pokrywką. Dzięki temu kotlety będą jeszcze bardziej soczyste i miękkie w środku. Podawaj gorące z ziemniakami z wody i ulubioną surówką.