Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne kotleciki drobiowe w panierce serowej to danie, które pokochają dzieci i dorośli. Smakują wyśmienicie w każdym zestawieniu – z ziemniakami, ryżem, sałatą, solo z ulubionym sosem, a nawet na zimno, jako dodatek do pieczywa.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 877
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 308
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 877
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 308
Składniki
Podziel filet drobiowy na niewielkie, mniej więcej jednakowe kawałki. Lekko rozbij je tłuczkiem (przez folię spożywczą), formując okrągłe kotleciki.
Połącz oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami. Wymieszaj na pastę i natrzyj nią kawałki filetu. Pozostaw na co najmniej godzinę w temperaturze pokojowej. Jeśli masz więcej czasu, przełóż mięso do lodówki. Przed dalszą obróbką wyjmij mięso z lodówki na tyle wcześnie, by się ogrzało.
Połącz jajko ze śmietaną. Dopraw solą i pieprzem.
Zetrzyj ser na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj z panko.
Rozgrzej na patelni olej (na średniej mocy palnika). Otocz kotleciki w jajku, a następnie w panierce. Usmaż na złocisty kolor – około 2-3 minuty po każdej ze stron. Usmażone kotleciki odkładaj na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu.