Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 1836
Dodano: 10.02.2009
Odsłon: 17702
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Z ryby zdjąć skórę, wyjąć ości (tołpyga ma ich niewiele;), zemleć pokrojone kawałki + namoczoną odcisnięta bułkę przez maszynkę, dosolić, dopieprzyć, dodać jajko i żółtko. Wyrobić na jednolitą masę. Uformować okrągłe małe kotleciki (o średnicy 3-4 cm), spłaszczyć je nieco. Oprószyć mąką, obtoczyć w rozbełtanym jajku i otrębach. Smażyć na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony. Hamburgery można zaserwować z sosem cytrynowym ;-) PS. Ja akurat użyłam tołpygi, bo była w horrendalnie ;) niskiej cenie :-D Jest to ryba, która nie ma rybiego zapaszku :) PS. Przepis na sos cytrynowy znajduje się w moich starszych przepisach.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Tangerinka 14 lutego 2009Zgłoś do usunięcia
mtarna : myslę, że można poeksperymentować. a rozmrożoną rybę porządnie odsączyłabym z wody ;)5 Kto głosował? | Odpowiedz

mtarna 11 lutego 2009Zgłoś do usunięcia
Ciekawy przepis, mam pytanko może być do tego rybne filety rozmrożone?5 Kto głosował? | Odpowiedz