Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i lekkostrawne kotleciki z kaszy jaglanej podane z sosem z pieczonej dyni. Wspaniały pomysł na jesienne danie obiadowe.
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 1167
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 18
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 28
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 1167
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 18
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 28
Składniki
Jajka ugotować na twardo. Pora pokroić w kosteczkę, odłożyć na bok. Kaszę wsypać na gęste sito, i przelać wrzącą wodą trzy razy, aby pozbyć się goryczki. Następnie kaszę gotować do miękkości ok. 20 minut. W tym czasie obrać jajka i przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, używając sitka o średnich oczkach. Ugotowaną i przestudzoną kaszę jaglaną, wymieszać ze zmielonymi jajkami, dosypać bułkę tartą, wbić surowe jajko, dodać pora, dodać sól i pieprz do smaku i wymieszać na gładką masę. Formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju rzepakowym na złoty kolor.
Dynię pokroić na średnie kawałki, posypać tymiankiem, papryką, solą i pieprzem i piec w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 st. C. Po wystudzeniu ściągnąć z dyni skórkę. Kawałki dyni przełożyć do misy blendera, dodać wodę i koncentrat pomidorowy. Całość zmiksować na gładką masę. Sos przełożyć do garnuszka i podgrzać. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem, papryką i tymiankiem. Kotlety podawać polane sosem i posypane koperkiem i porem.