Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na przygotowanie kotlecików mielonych bez nadmiaru tłuszczu, który wsiąka w panierkę podczas smażenia na patelni. Kotleciki są smaczne, soczyste i dużo zdrowsze od tych smażonych.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 888
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 822
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 283
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 888
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 822
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 283
Składniki
Szynkę wieprzową myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na odrobinie oleju rzepakowego. Mięso przekładamy do miseczki i dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jajko, około 2 łyżek bułki tartej, łyżkę oleju rzepakowego, 2 łyżki mleka*, tymianek, szczyptę ostrej papryki i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i formujemy kotleciki, które delikatnie obtaczamy w bułce tartej. * dodanie mleka sprawi, że kotlety będą delikatniejsze.
Kotleciki wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 40 - 45 minut do lekkiego zarumienienia. Kotleciki podajemy z pure ziemniaczanym i ulubioną sałatką. Ja podałam je z ostrą sałatką Diabolo :) Życzę smacznego!