Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na początku muszę uprzedzić, że to przepis dla osób cierpliwych ponieważ w wykonanie schabu trzeba włożyć sporo pracy. Najgorsze co może nam się przydarzyć to liście kapusty, które się rwą i trudno w nie cokolwiek zawinąć. Na szczęście po trzech liściach, które się zniszczyły reszta była już taka jak trzeba i mogłam spokojnie przygotować zaplanowany obiad. Finalnie mogę powiedzieć, że efekt wynagradza wszelkie niedogodności. Schab w tej odsłonie smakuje fantastycznie. Przepis inspirowany wpisem z bloga Dieta to moja pasja.
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 194
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12620
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 194
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12620
Składniki
Kotlety rozbijamy tłuczkiem do mięsa, przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego i 2 łyżki oleju. Kotlety smażymy 10 minut z każdej strony na wolnym ogniu. Muszą być całkowicie usmażone ponieważ zawinięte w liście kapusty już nie będą się smażyć, ale tylko lekko podgrzewać. Usmażone kotlety zdejmujemy z patelni i układamy na talerzu. Z młodej kapusty usuwamy głąb (wykrawamy ostrym nożem ze środka), zdejmujemy zewnętrzne liście jeśli są uszkodzone. Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy płaską łyżkę soli. Gdy woda zawrze wkładamy kapustę w całości i gotujemy 10 minut od momentu zagotowania. Garnek powinien być nakryty pokrywką, ale z lekkim uchyłem. Obgotowaną kapustę wyjmujemy z wody, przekładamy na durszlak i odstawiamy do wystudzenia. Następnie delikatnie oddzielamy pojedyncze liście, grubsze fragmenty liści rozbijamy trzonkiem od noża lub tłuczka. Do zawijania musimy mieć duże, ładne liście w całości.
Ser żółty kroimy w plasterki o grubości 5 milimetrów. Na środek liścia kapusty układamy dwa plastry sera żółtego, następnie kładziemy plaster usmażonego schabu. Teraz zakładamy do środka przeciwległe boki liścia kapusty. W ten sposób powstaną nam swego rodzaju paczuszki, które panierujemy w roztrzepanym jajku a następnie bułce tartej. Jak to zrobiłam możecie zobaczyć na moim blogu.
Schab w kapuście smażymy na małym ogniu, aby dać szansę temu co w środku, czyli aby ser się rozpuścił a schab mocno zagrzał. U mnie kotleciki- pakieciki były gotowe po 20-25 minutach. Średnio trzeba przyjąć czas smażenia z jednej strony po 10 minut. Kotleciki powinny być piękne i rumiane, trzeba uważać aby się nie przypaliły. Gotowe! Można podawać. W sumie chyba najlepiej smakują same, ale ja podałam z ogórkiem małosolnym i pomidorami. Uwaga: Przygotowując zgodnie z moim przepisem 8 porcji kotlecików naturalne jest, że część ugotowanej kapusty Wam zostanie. Można ją pokroić na porcje i panierować, podobnie jak kotleciki. Smacznego.