Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotleciki- pakieciki, czyli schab z serem żółtym zawijany w kapuście

Kotleciki- pakieciki, czyli schab z serem żółtym zawijany w kapuście

Autor:

Przepisów i artykułów: 786 Ocena: 49329

Dodano:

Odsłon: 12493

Na początku muszę uprzedzić, że to przepis dla osób cierpliwych ponieważ w wykonanie schabu trzeba włożyć sporo pracy. Najgorsze co może nam się przydarzyć to liście kapusty, które się rwą i trudno w nie cokolwiek zawinąć. Na szczęście po trzech liściach, które się zniszczyły reszta była już taka jak trzeba i mogłam spokojnie przygotować zaplanowany obiad. Finalnie mogę powiedzieć, że efekt wynagradza wszelkie niedogodności. Schab w tej odsłonie smakuje fantastycznie. Przepis inspirowany wpisem z bloga Dieta to moja pasja.

Składniki

  • schab 8 plastrów
  • sól, pieprz czarny mielony
  • ser żółty 300 g
  • kapusta młoda (duża główka) 1 sztuka
  • jajka 3 sztuki
  • bułka tarta 1 szklanka
  • dodatkowo:
  • masło klarowane 4- 5 łyżek
  • olej rzepakowy 3/4 szklanki
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kotleciki- pakieciki, czyli schab z serem żółtym zawijany w kapuście

Przygotowanie

  1. Kotlety rozbijamy tłuczkiem do mięsa, przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego i 2 łyżki oleju. Kotlety smażymy 10 minut z każdej strony na wolnym ogniu. Muszą być całkowicie usmażone ponieważ zawinięte w liście kapusty już nie będą się smażyć, ale tylko lekko podgrzewać.
    Usmażone kotlety zdejmujemy z patelni i układamy na talerzu.


    Z młodej kapusty usuwamy głąb (wykrawamy ostrym nożem ze środka), zdejmujemy zewnętrzne liście jeśli są uszkodzone. Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy płaską łyżkę soli. Gdy woda zawrze wkładamy kapustę w całości i gotujemy 10 minut od momentu zagotowania. Garnek powinien być nakryty pokrywką, ale z lekkim uchyłem. Obgotowaną kapustę wyjmujemy z wody, przekładamy na durszlak i odstawiamy do wystudzenia. Następnie delikatnie oddzielamy pojedyncze liście, grubsze fragmenty liści rozbijamy trzonkiem od noża lub tłuczka. Do zawijania musimy mieć duże, ładne liście w całości.

  2. Ser żółty kroimy w plasterki o grubości 5 milimetrów.
    Na środek liścia kapusty układamy dwa plastry sera żółtego, następnie kładziemy plaster usmażonego schabu. Teraz zakładamy do środka przeciwległe boki liścia kapusty. W ten sposób powstaną nam swego rodzaju paczuszki, które panierujemy w roztrzepanym jajku a następnie bułce tartej.
    Jak to zrobiłam możecie zobaczyć na moim blogu.


  3. Schab w kapuście smażymy na małym ogniu, aby dać szansę temu co w środku, czyli aby ser się rozpuścił a schab mocno zagrzał. U mnie kotleciki- pakieciki były gotowe po 20-25 minutach. Średnio trzeba przyjąć czas smażenia z jednej strony po 10 minut. Kotleciki powinny być piękne i rumiane, trzeba uważać aby się nie przypaliły.

    Gotowe!
    Można podawać. W sumie chyba najlepiej smakują same, ale ja podałam z ogórkiem małosolnym i pomidorami.

    Uwaga: Przygotowując zgodnie z moim przepisem 8 porcji kotlecików naturalne jest, że część ugotowanej kapusty Wam zostanie. Można ją pokroić na porcje i panierować, podobnie jak kotleciki.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń