Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ryby powinny pojawiać się w naszym menu co najmniej dwa razy w tygodniu. Niektórzy jednak sięgają po nie niechętnie ze względu na zbyt suche mięso. Przykładem chudej ryby jest popularny dorsz. Sprawdź, jak przygotować kotleciki rybne z filetów z dorsza tak, by były nie tylko zdrowe, ale też bardzo soczyste, aromatyczne i smaczne!
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 6613
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4538
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326991
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 6613
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4538
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326991
Składniki
Pokrój filety z dorsza na mniejsze kawałki. Posiekaj czosnek i cebulę. Namocz kajzerkę w mleku i dokładnie odciśnij. Wymienione składniki zmiel w maszynce do mięsa z sitkiem o średnich oczkach. Do uzyskanej masy dodaj jedno jajko i drobno posiekany koperek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrób masę i podziel na 8-10 porcji.
Pokrój masło na tyle kawałków, ile jest porcji masy rybnej. Z masy uformuj płaskie kotleciki. Każdy złóż na pół tak, by powstała „kieszonka” na masło. Po włożeniu kawałków masła nadaj masie ponownie kształt kotlecika. Masło nie powinno wystawać poza „kieszonkę”. Gotowe kotleciki obtocz w pozostałych, rozkłóconych, lekko osolonych jajkach, a następnie w bułce tartej. Wstaw na co najmniej pół godziny do lodówki.
Rozgrzej olej na patelni na palniku o średniej mocy. Obsmaż kotleciki na złocisty kolor – 2-3 minuty po każdej ze stron. Usmażone ułóż na chwilę na ręczniku papierowym, by wchłonął nadmiar oleju. Kotleciki podawaj gorące, z kawałkiem cytryny. Smakują wyśmienicie z pieczonymi ziemniakami lub frytkami oraz z surówką warzywną.