Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 194
Dodano: 17.05.2016
Odsłon: 734
3-4 os. | > 60 min | średnie | drogie |
Możecie użyć risotto z dnia poprzedniego lub wykonać je specjalnie do tego dania (a warto!)
Na początku przygotuj risotto. Cebulkę pokrój w kostkę i podsmaż kilka minut na maśle następnie dodaj posiekany czosnek. Wsyp ryż na patelnię i wymieszaj drewnianą łyżką, aby cały pokryty został tłuszczem. Dodaj pół szklanki białego wina i poczekaj aż się wchłonie. Następnie porcjami dodawaj bulion (najlepiej podzielić go na 4 razy), za każdym razem czekając aż ryż go wchłonie. Gdy ryż wchłonie cały bulion Twoje risotto jest gotowe - odstaw je do ostygnięcia.
Chłodne już risotto przełóż do miski. Dodaj dwa jajka, sery, kukurydzę, odcedzonego tuńczyka z puszki, orzeszki piniowe, przyprawy i olej sezamowy. Wymieszaj wszystko łyżką lub ręką i zacznij formować kotleciki. Jeśli masa nie będzie chciała się skleić dodaj trochę panko lub bułki tartej. Kotleciki obtocz w jajku i bułce tartej lub panko. Smaż z dwóch stron na oleju, aż się zarumienią.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

grazka950 17 maja 2016Zgłoś do usunięcia
bardzo jestem ciekawa smaku tych kotlecików,więc do szybkiego wypróbowania :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

pelen_brzuszek 17 maja 2016Zgłoś do usunięcia
Świetne :)2 Kto głosował? | Odpowiedz