Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące, sycące i pełne smaku - idealne na obiad lub jako nowa odsłona risotto z poprzedniego dnia.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1772
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 331
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21839
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1772
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 331
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21839
Składniki
Możecie użyć risotto z dnia poprzedniego lub wykonać je specjalnie do tego dania (a warto!) Na początku przygotuj risotto. Cebulkę pokrój w kostkę i podsmaż kilka minut na maśle następnie dodaj posiekany czosnek. Wsyp ryż na patelnię i wymieszaj drewnianą łyżką, aby cały pokryty został tłuszczem. Dodaj pół szklanki białego wina i poczekaj aż się wchłonie. Następnie porcjami dodawaj bulion (najlepiej podzielić go na 4 razy), za każdym razem czekając aż ryż go wchłonie. Gdy ryż wchłonie cały bulion Twoje risotto jest gotowe - odstaw je do ostygnięcia.
Chłodne już risotto przełóż do miski. Dodaj dwa jajka, sery, kukurydzę, odcedzonego tuńczyka z puszki, orzeszki piniowe, przyprawy i olej sezamowy. Wymieszaj wszystko łyżką lub ręką i zacznij formować kotleciki. Jeśli masa nie będzie chciała się skleić dodaj trochę panko lub bułki tartej. Kotleciki obtocz w jajku i bułce tartej lub panko. Smaż z dwóch stron na oleju, aż się zarumienią.