Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotleciki siekane z kurczaka z warzywami są delikatne, soczyste i apetyczne. Polubią je dorośli i nawet najbardziej wybredne maluchy. Kotleciki możesz usmażyć klasycznie lub upiec je w piekarniku. Danie podawaj z ketchupem, dipem czosnkowym lub jako danie obiadowe z gotowanymi ziemniakami i surówką z sezonowych warzyw.
Sałatka z awokado jest słodko-słona, działa orzeźwiająco, a w dodatku świetni...
Odsłon: 45643
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23124
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1363
Sałatka z awokado jest słodko-słona, działa orzeźwiająco, a w dodatku świetni...
Odsłon: 45643
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23124
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1363
Składniki
Fileta z kurczaka umyj, osusz, pokrój w kostkę i przełóż do miski. Cebulę obierz i drobno posiekaj, dodaj do mięsa. Jajka wbij do miseczki, roztrzep i połącz z majonezem lub śmietaną. Powstałą mieszankę przelej do kurczaka i dodaj mąkę. Dopraw solą, czarnym pieprzem i ewentualnie suszonymi ziołami lub posiekaną natką pietruszki. Wymieszaj dokładnie składniki i wstaw miskę na 30 minut do lodówki.
W tym czasie obierz dynię, usuń nasiona, a miąższ zetrzyj na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Z papryki usuń nasiona i błonki, po czym pokrój w drobną kostkę. Wyjmij miskę z mięsną masą z lodówki i dodaj do niej dynię oraz paprykę. Ponownie dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dodaj więcej mąki albo majonezu.
Na patelni rozgrzej tłuszcz, nabieraj łyżką porcję masy i smaż kotleciki na złoty kolor z obydwu stron. Nadmiar oleju odsącz na ręczniku papierowym, a kotleciki podawaj od razu, gdy są jeszcze gorące.