Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotleciki siekane z piekarnika to smaczne i sycące danie, które przypadnie do gustu wielu miłośnikom dań mięsnych. Sukcesem smaku przekąski jest posiekanie fileta z kurczaka na małe kawałki, zamarynowanie mięsa w lodówce i upieczenie kotlecików w piekarniku. Kotlety podawaj najlepiej na gorąco z ulubionymi dodatkami lub sałatką ze świeżych warzyw. Aby urozmaicić smak kotletów, na ich powierzchni ułóż plasterek żółtego sera, pomidora bądź duszone pieczarki.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25039
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6126
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 447
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25039
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6126
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 447
Składniki
Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie pokrój je na drobne kawałki. Pamiętaj, żeby zachować strukturę fileta, aby masa nie przypominała mielonego mięsa. Obraną cebulę drobno posiekaj lub zetrzyj na jarzynowej tarce. Składniki umieść w misce, wbij jajka, dodaj majonez, mąkę i przyprawy. Wymieszaj całość łyżką lub ręką. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1-2 godziny lub na całą noc, dzięki czemu kotlety zachowają soczystość.
Po upływie wyznaczonego czasu wyjmij miskę z mięsną masą, formuj kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i układaj na dużej blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na 15 minut, następnie odwróć i trzymaj w piecu jeszcze 10-15 minut, aż kotleciki będą równo rumiane z obydwu stron. Kotleciki siekane podawaj od razu, gdy są jeszcze gorące. W wersji na zimno możesz ich użyć do wykonania domowych burgerów lub jako element kanapek czy sałatek.