Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotleciki siekane z piekarnika to smaczne i sycące danie, które przypadnie do gustu wielu miłośnikom dań mięsnych. Sukcesem smaku przekąski jest posiekanie fileta z kurczaka na małe kawałki, zamarynowanie mięsa w lodówce i upieczenie kotlecików w piekarniku. Kotlety podawaj najlepiej na gorąco z ulubionymi dodatkami lub sałatką ze świeżych warzyw. Aby urozmaicić smak kotletów, na ich powierzchni ułóż plasterek żółtego sera, pomidora bądź duszone pieczarki.
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37358
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 42
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 119
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 110
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37358
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 42
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 119
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 110
Składniki
Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie pokrój je na drobne kawałki. Pamiętaj, żeby zachować strukturę fileta, aby masa nie przypominała mielonego mięsa. Obraną cebulę drobno posiekaj lub zetrzyj na jarzynowej tarce. Składniki umieść w misce, wbij jajka, dodaj majonez, mąkę i przyprawy. Wymieszaj całość łyżką lub ręką. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1-2 godziny lub na całą noc, dzięki czemu kotlety zachowają soczystość.
Po upływie wyznaczonego czasu wyjmij miskę z mięsną masą, formuj kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i układaj na dużej blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na 15 minut, następnie odwróć i trzymaj w piecu jeszcze 10-15 minut, aż kotleciki będą równo rumiane z obydwu stron. Kotleciki siekane podawaj od razu, gdy są jeszcze gorące. W wersji na zimno możesz ich użyć do wykonania domowych burgerów lub jako element kanapek czy sałatek.