Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotleciki z bobem

Kotleciki z bobem

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 21036

Dodano:

Odsłon: 6291

Witajcie moi drodzy! Lubicie bób? Podobno bób albo się uwielbia, albo się go nie cierpi … ja z całą pewnością należę do tej pierwszej grupy. Dlatego oprócz jedzenia ugotowanego z koperkiem bobu, szukam też innych przepisów w których mogę go wykorzystać. Dzisiaj kotleciki z bobem z dodatkiem bazylii – coś wyjątkowo pysznego!

Składniki

  • 100g półtłustego twarogu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 500g ugotowanego, przestudzonego i obranego bobu
  • sól, pieprz
  • olej
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • sporo świeżej bazylii
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kotleciki z bobem

Przygotowanie

  1. Zaczynam od przesypania bobu do dużego, płaskiego naczynia, a następnie rozgniatam go dokładnie widelcem na miazgę. Pora na twaróg – mieszam go z bobem. Wbijam jajka, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną bazylię oraz obie mąki. Wszystko starannie mieszam, tak aby powstała zwarta masa. Na koniec doprawiam solą i pieprzem do smaku.

  2. Teraz rozgrzewam niewielką ilość oleju na patelni i dłońmi formuję nieduże placuszki, które kładę na gorący olej. Smażę z obu stron na złoto.

  3. Gotowe placuszki są mięciutkie w środku. Doskonale pasuje do nich sos jogurtowo-czosnkowy. Takie placuszki mogą być doskonałym uzupełnieniem obiadu lub samodzielną przekąską.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 23 sierpnia 2015 Super pomysł. Do wykorzystania w przyszłym sezonie :)

11 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń