Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato daje nieograniczone możliwości na przygotowanie pysznych i szybkich kotlecików. W rankingu warzywnych kotletów królują te z cukinii, ziemniaków lub kalafiora. Warto wykorzystać nieco zapomniany bób. Szczególnie chętnie powinni sięgać po niego weganie i wegetarianie lub osoby cierpiące na niedobory białka. Bób ma dość delikatny smak, więc do wykonania kotlecików możesz dodać tyle ziół i przypraw, ile lubisz. Najlepiej usmaż jednego kotleta, spróbuj go i ewentualnie dopraw, by zbilansować smaki.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 168
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 168
Składniki
Ugotuj bób w osolonej wodzie do miękkości (ok. 8 -10 minut), odcedź, przelej zimną woda i obierz z łupinek. Drobno pokrój cebulkę i czosnek i podsmaż na oleju lub maśle. Do dużej miski przełóż bób, podsmażone warzywa i groszek, a następnie zmiel za pomocą blendera. Jeśli preferujesz strukturalne potrawy, nie miel warzyw na pastę, a zostaw fragmenty groszu i bobu. Możesz także zmielić sam bób, a groszek zostawić w całości.
Do zielonej masy wbij jajka, dodaj pokruszoną fetę, 2 łyżki bułki tartej, dopraw przyprawami oraz posiekaną zieleniną. Wymieszaj łyżką składniki kotlecików. Masa powinna być zwarta na tyle, by dało się z niej formować kule. Dla ułatwienia zwilż dłonie wodą. Smaż kotleciki na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odkładaj do garnka wyłożonego ręcznikiem papierowym (by pozbyć się nadmiaru tłuszczu) i przykryj pokrywką, by ciepło nie uciekało.
Kotleciki z bobu podawaj gorące w towarzystwie ulubionego jogurtowego sosu lub ze szklanką zsiadłego mleka.