Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mam dla Was dzisiaj pyszny pomysł na wykorzystanie ciecierzycy! Zróbcie z niej... kotleciki! :) Smaczna przekąska, ale i danie obiadowe, które za każdym razem możecie robić inaczej, dodając ulubione dodatki, np. pieczarki czy oliwki. To co, spróbujecie? :)
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4723
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4166
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4723
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4166
Składniki
Kaszę jaglaną płuczemy w woreczku pod bieżącą wodą i gotujemy ją ok. 15 minut (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Ciecierzycę odsączamy z zalewy, blendujemy lub rozgniatamy widelcem na niezbyt gładką masę. Przekładamy do miski, dodajemy ugotowaną kaszę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub siekamy. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę.
Na patelni podsmażamy cebulę aż do zeszklenia, dodajemy czosnek i paprykę. Chwilę razem podsmażamy i dodajemy do kaszy i ciecierzycy. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i curry. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, jajko i dokładnie mieszamy całą masę. Wilgotnymi dłońmi formujemy kotleciki i obtaczamy je bułce tartej. Smażymy przez kilka minut z każdej strony, aż kotleciki się zarumienią. Podajemy z ulubionymi dodatkami i ewentualnie z sosem (u mnie domowy sos czosnkowy).