Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotleciki z ciecierzycy

Kotleciki z ciecierzycy

Autor:

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 1077

Dodano:

Odsłon: 3433

Mam dla Was dzisiaj pyszny pomysł na wykorzystanie ciecierzycy! Zróbcie z niej... kotleciki! :) Smaczna przekąska, ale i danie obiadowe, które za każdym razem możecie robić inaczej, dodając ulubione dodatki, np. pieczarki czy oliwki. To co, spróbujecie? :)

Składniki

  • 1 puszkę cieciorki konserwowej
  • 1 torebkę kaszy jaglanej
  • 1 małą paprykę (u mnie czerwono-zielona)
  • 1 małą cebulę
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • natkę pietruszki
  • Sól
  • pieprz
  • curry
  • bułka tarta do obtoczenia
  • tłuszcz do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną płuczemy w woreczku pod bieżącą wodą i gotujemy ją ok. 15 minut (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
    Ciecierzycę odsączamy z zalewy, blendujemy lub rozgniatamy widelcem na niezbyt gładką masę. Przekładamy do miski, dodajemy ugotowaną kaszę.
    Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub siekamy. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę.

  2. Na patelni podsmażamy cebulę aż do zeszklenia, dodajemy czosnek i paprykę. Chwilę razem podsmażamy i dodajemy do kaszy i ciecierzycy.
    Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i curry. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, jajko i dokładnie mieszamy całą masę.
    Wilgotnymi dłońmi formujemy kotleciki i obtaczamy je bułce tartej.
    Smażymy przez kilka minut z każdej strony, aż kotleciki się zarumienią.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami i ewentualnie z sosem (u mnie domowy sos czosnkowy).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń