Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotleciki z wątróbki z pieczarkami

Kotleciki z wątróbki z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 478

Dodano:

Odsłon: 2523

Jest to danie lekkie i nie trudne do wykonania

Składniki

  • 500 g. Wątróbka wieprzowa lub drobiowa
  • 300 g. Pieczarki
  • 2 Jajka
  • 1 Duża cebula
  • 2 Bułki czerstwe
  • 1 Duża łyżka masła
  • 1 szkl. mleka
  • Olej do smażenia
  • 1 Pęczek szczypiorku
  • Bułka tarta
  • Sól, pieprz, wegeta,czosnek
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kotleciki z wątróbki z pieczarkami

Przygotowanie

  1. Wątróbkę dobrze myjemy i gotujemy do miękkości. W między czasie obieramy cebulę i kroimy w drobną kostkę. Następnie obieramy pieczarki i kroimy w większą kostkę. Na patelnię dajemy masło i lekko zeszklimy cebulę i czosnek a następnie dodajemy pieczarki i smażymy aż się wszystko zarumieni.Bułki namaczamy w mleku 10 min. a następnie odciskamy dobrze mleko. Gdy wątróbkę mamy już ugotowaną i ostudzoną to mielimy ją. Szczypiorek kroimy drobno. Wszystkie przygotowane składniki mieszamy dobrze i dodajemy przyprawy według gustu. Jak by wyszła masa za rzadka to można dodać trochę bułki tartej. Następnie formujemy kulki wielkości piłki golfowej i obtaczamy w bułce tartej. Następnie rozgniatamy w kotleciki o grubości 1 cm. i jeszcze raz obtaczamy w bułce. Na rozgrzaną patelnię z olejem układamy kotleciki i smażymy aby się zarumieniły. Można jeść z chlebem, kartoflami lub ryżem. SMACZNEGO...............

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń