Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlet belweder to doskonała alternatywa dla tradycyjnego schabowego. Przygotujesz go z karkówki wieprzowej.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10235
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1162
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11565
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 565
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10235
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1162
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11565
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 565
Składniki
Oczyść karkówkę, jeśli jest taka potrzeba, usuwając nadmiar tłuszczu. Każdy plaster delikatnie rozbij tłuczkiem do mięsa, tak aby miał grubość około 1 cm. Dopraw mięso z obu stron solą, pieprzem, papryką słodką i czosnkiem granulowanym. Odstaw mięso na 10-15 minut, aby przyprawy się wchłonęły.
Przygotuj trzy miseczki. Do pierwszej wsyp mąkę pszenną. Do drugiej wbij 2 jajka, dodaj 1 łyżkę mleka i dokładnie roztrzep widelcem lub trzepaczką. Do trzeciej wsyp bułkę tartą.
Każdy plaster karkówki obtocz najpierw w mące, strzepując nadmiar. Następnie zanurz w mieszance jajka i mleka, dokładnie pokrywając całą powierzchnię. Na koniec obtocz w bułce tartej, delikatnie dociskając, aby panierka dobrze przylegała.
Na patelni rozgrzej masło na średnim ogniu. Układaj kotlety na patelni i smaż na złocisty kolor, około 4-5 minut z każdej strony.