Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlet belweder to doskonała alternatywa dla tradycyjnego schabowego. Przygotujesz go z karkówki wieprzowej.
Domowe bułki z pękającą skórką to najlepsze i najtańsze pieczywo Takie przygo...
Odsłon: 302
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 388
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 245
Domowe bułki z pękającą skórką to najlepsze i najtańsze pieczywo Takie przygo...
Odsłon: 302
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 388
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 245
Składniki
Oczyść karkówkę, jeśli jest taka potrzeba, usuwając nadmiar tłuszczu. Każdy plaster delikatnie rozbij tłuczkiem do mięsa, tak aby miał grubość około 1 cm. Dopraw mięso z obu stron solą, pieprzem, papryką słodką i czosnkiem granulowanym. Odstaw mięso na 10-15 minut, aby przyprawy się wchłonęły.
Przygotuj trzy miseczki. Do pierwszej wsyp mąkę pszenną. Do drugiej wbij 2 jajka, dodaj 1 łyżkę mleka i dokładnie roztrzep widelcem lub trzepaczką. Do trzeciej wsyp bułkę tartą.
Każdy plaster karkówki obtocz najpierw w mące, strzepując nadmiar. Następnie zanurz w mieszance jajka i mleka, dokładnie pokrywając całą powierzchnię. Na koniec obtocz w bułce tartej, delikatnie dociskając, aby panierka dobrze przylegała.
Na patelni rozgrzej masło na średnim ogniu. Układaj kotlety na patelni i smaż na złocisty kolor, około 4-5 minut z każdej strony.