Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste danie-delikatny kotlet z piersi kurczaka panierowany jajkiem i bułką tartą wymieszaną z żółtym serem. Dzięki panierce kotlet jest przepyszny. Podany z ziemniakami i ulubioną sałatką będzie smakował całej rodzinie.
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37377
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 48
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 125
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 112
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37377
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 48
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 125
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 112
Składniki
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół wzdłuż. Tak przygotowane kotlety rozbijamy lekko pięścią i obtaczamy w przyprawach oraz sosie sojowym lub maggi (według indywidualnych upodobań). Odkładamy kotlety do lodówki na godzinkę, niech się zamarynują. Do trzech talerzy dajemy osobno mąkę, jajko roztrzepane ze szczyptą soli i bułkę tartą wymieszaną z serem startym na tarce o drobnych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy olej, dorzucamy do niego masło. Kotlety obtaczamy kolejno w mące, jajku i na koniec w bułce tartej z serem. Tak przygotowane kawałki mięsa kładziemy na rozgrzany tłuszcz, obsmażamy z obu stron na rumiano. Na koniec zmniejszamy ogień pod patelnią, przykrywamy ją pokrywką. Trzymamy tak kotlety jeszcze 2-3 minuty, aby doszły. Kotlet drobiowy w serowej panierce gotowy!