Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlet mielony z boczkiem, cukinią i mozzarellą

Przepis dnia 2020-09-15
Kotlet mielony z boczkiem, cukinią i mozzarellą

Autor:

Przepisów i artykułów: 974 Ocena: 26495

Dodano:

Odsłon: 377

Dzisiaj zapraszam na obiad z mielonym kotletem drobiowym w roli głównej. Jego smak i aromat podkreśla dodatek boczku, mozzarelli oraz świeżej bazylii, a delikatnej soczystości dodaje mu cukinia. Bardzo lubię tworzyć takie nietuzinkowe połączenia, których efekt końcowy bardzo cieszy nasze podniebienie. Gorąco polecam :)

Składniki

  • 200 g piersi z kurczaka
  • 200 g polędwiczek z kurczaka
  • 0,5 małej cukinii
  • 1 cebula biała
  • 150 g boczku
  • 150 g mozzarelli w kawałku
  • 1 kajzerka
  • 1 jajko
  • 0,5 papryczki chilli
  • garść świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka ketchupu domowego
  • bułka tarta (do obtaczania)
  • mleko (do namaczania bułki)
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kotlet mielony z boczkiem, cukinią i mozzarellą

Przygotowanie

  1. Cukinię obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odstawiamy na chwilę, a następnie odciskamy z nadmiaru soku. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy do momentu, aż ładnie się zarumieni. Następnie dodajemy do niego pokrojoną cebulę, a na koniec odciśniętą cukinię. Wszystko smażymy przez chwilę, a później studzimy. W tym samym czasie rozkruszamy bułkę i moczymy ją w mleku.

  2. Mięso z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa wraz z namoczoną bułką oraz podsmażonym boczkiem, cebulą i cukinią. Następnie dodajemy ketchup, jajko oraz posiekaną świeżą bazylię i chilli. Wszystko dokładnie mieszamy oraz doprawiamy oregano, solą i świeżo zmielonym pieprzem.

  3. Ser mozzarella kroimy w kostkę. Kawałek sera układamy na każdej porcji mięsnego farszu i formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Kotlety smażymy na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

  4. Mielone podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakują w klasycznym zestawieniu z kaszami lub puree ziemniaczanym, ale mogą stanowić także podstawę domowego burgera :)

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Facet_w_kuchni 14 września Na pewno nietuzinkowe Kasiu :)
Chyba bym się wprosił na takie ;)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 12 września Super jedzonko i jeszcze podane z moją ulubioną kaszą. Pychotka :) Odpowiedzi: 5 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń