Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś w niedzielny, styczniowy mroźny dzień proponuję danie z kotletów mielonych, ziemniaków i sosu z groszkiem zielonym i marchwią.
Smaki Grecji!
Odsłon: 135
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 444
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1031
Smaki Grecji!
Odsłon: 135
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 444
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1031
Składniki
Mięso z łopatki płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy z wody. Mielimy przez sitko 4 mm razem z czosnkiem i cebulą. Dodajemy jajka, bułkę tartą, pieprz i sól. Wyrabiamy 15-20 minut, żeby dobrze wymieszały się składniki. Przykrywamy folią i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
Po godzinie wyjmujemy z lodówki, formujemy kotlety i smażymy na w gorącym tłuszczu z obu stron na rumiany kolor. W między czasie gotujemy ziemniaki i sos z groszku i marchwi. Sos przyprawiamy solą,pieprzem ziołowym, zagęszczamy skrobią ziemniaczaną i zabielamy śmietaną.
Wyszło 12 kotletów. Pozostałe kotlety wykorzystujemy do kanapek (do chleba) :)
Nakładamy na talerz 2 kotlety, ziemniaki i sos. Smacznego :)