Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeżeli masz ochotę na eksperymentowanie w kuchni z różnego rodzaju panierkami, to koniecznie spróbuj kotleta w jajecznej panierce. Wyjątkowo soczyste i miękkie kotlety po parysku, to nieklasyczny, ale prosty przepis na obiad. Do przygotowania potrzebujesz wszystkich standardowych składników na kotlety. Jedynie zamiast bułki tartej użyjesz panierki na bazie mąki i jajek, a zdziwisz się, jak inaczej posmakują kotlety w tym wydaniu. To danie idealnie podpasuje dzieciom, ze względu na swoją delikatność i konsystencję. Doskonale komponuje się z równie subtelnymi dodatkami, takimi jak lekkie sałatki, warzywa na parze czy aksamitne purée. Koniecznie spróbujcie tego przepisu!
patelnia, deska do krojenia, nóż, miska, dwa talerze
Polecam.
Odsłon: 809
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1523
Polecam.
Odsłon: 809
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1523
Składniki
Piersi z kurczaka przekrój wzdłuż na pół i lekko rozbij tłuczkiem. Nie ubijaj ich zbyt cienko, aby włókna się zbytnio nie rozciągnęły. Te kotlety będą nieco grubsze. Możesz je rozbić w folii, ale nie jest to konieczne. Posyp solą i pieprzem oraz ulubioną przyprawą, np. do kurczaka (opcjonalnie). Dodaj dwa mniejsze ząbki czosnku (mogą być w plastrach lub przeciągnięte przez praskę). Odstaw do lodówki na ok. godzinę.
Na mniejszym talerzyku przygotuj mąkę, w której obtoczysz później filety.
Przygotuj również miseczkę i rozbij w niej jajka. Jeżeli masz większe jajka, to wystarczą nawet dwie sztuki. Do jajek dodaj soli oraz pieprzu. Roztrzep jajka.
Przygotuj patelnię, zaraz będziesz na niej smażyć przygotowane kotlety.
Obtaczaj kotlety w mące, dokładnie je uklepując, aby nie były zbyt gęsto obtoczone w mące, a następnie przełóż do miseczki z jajkiem. Powtórz proces i ponownie obtocz w mące. Nie pomijaj tego elementu, to ważny etap, aby panierka była bardziej w postaci ciasta.
Tak przygotowane kotlety przełóż na patelnię i smaż ok. 10 minut (po ok. 5 minut z każdej strony) na średnim ogniu, aż do złocistego koloru. Przewracaj co jakiś czas, aby się nie przypaliły od spodu. To bardzo ważne, aby panierka nie była zbyt twarda, a miała delikatną konsystencję w postaci ciasta.
Kotlety idealnie skomponują się z pyszną wiosenną sałatką, a Twoje dzieci będą bardzo ucieszone z tego pysznego dania i jakże zdrowego! Smacznego!