Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeżeli masz ochotę na eksperymentowanie w kuchni z różnego rodzaju panierkami, to koniecznie spróbuj kotleta w jajecznej panierce. Wyjątkowo soczyste i miękkie kotlety po parysku, to nieklasyczny, ale prosty przepis na obiad. Do przygotowania potrzebujesz wszystkich standardowych składników na kotlety. Jedynie zamiast bułki tartej użyjesz panierki na bazie mąki i jajek, a zdziwisz się, jak inaczej posmakują kotlety w tym wydaniu. To danie idealnie podpasuje dzieciom, ze względu na swoją delikatność i konsystencję. Doskonale komponuje się z równie subtelnymi dodatkami, takimi jak lekkie sałatki, warzywa na parze czy aksamitne purée. Koniecznie spróbujcie tego przepisu!
patelnia, deska do krojenia, nóż, miska, dwa talerze
Rodzinna krótka wycieczka do lasu zaowocowała zbiorem jagód,z których były ja...
Odsłon: 162
Dzisiaj prosty, puszysty i smaczny sernik, który często gości na moim stole....
Odsłon: 308
Gotowa w kilka minut
Odsłon: 138
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 4474
Rodzinna krótka wycieczka do lasu zaowocowała zbiorem jagód,z których były ja...
Odsłon: 162
Dzisiaj prosty, puszysty i smaczny sernik, który często gości na moim stole....
Odsłon: 308
Gotowa w kilka minut
Odsłon: 138
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 4474
Składniki
Piersi z kurczaka przekrój wzdłuż na pół i lekko rozbij tłuczkiem. Nie ubijaj ich zbyt cienko, aby włókna się zbytnio nie rozciągnęły. Te kotlety będą nieco grubsze. Możesz je rozbić w folii, ale nie jest to konieczne. Posyp solą i pieprzem oraz ulubioną przyprawą, np. do kurczaka (opcjonalnie). Dodaj dwa mniejsze ząbki czosnku (mogą być w plastrach lub przeciągnięte przez praskę). Odstaw do lodówki na ok. godzinę.
Na mniejszym talerzyku przygotuj mąkę, w której obtoczysz później filety.
Przygotuj również miseczkę i rozbij w niej jajka. Jeżeli masz większe jajka, to wystarczą nawet dwie sztuki. Do jajek dodaj soli oraz pieprzu. Roztrzep jajka.
Przygotuj patelnię, zaraz będziesz na niej smażyć przygotowane kotlety.
Obtaczaj kotlety w mące, dokładnie je uklepując, aby nie były zbyt gęsto obtoczone w mące, a następnie przełóż do miseczki z jajkiem. Powtórz proces i ponownie obtocz w mące. Nie pomijaj tego elementu, to ważny etap, aby panierka była bardziej w postaci ciasta.
Tak przygotowane kotlety przełóż na patelnię i smaż ok. 10 minut (po ok. 5 minut z każdej strony) na średnim ogniu, aż do złocistego koloru. Przewracaj co jakiś czas, aby się nie przypaliły od spodu. To bardzo ważne, aby panierka nie była zbyt twarda, a miała delikatną konsystencję w postaci ciasta.
Kotlety idealnie skomponują się z pyszną wiosenną sałatką, a Twoje dzieci będą bardzo ucieszone z tego pysznego dania i jakże zdrowego! Smacznego!